La Cambra dels Comuns del Parlament britànic ha votat en contra de l'acord del Brexit negociat entre el govern de Theresa May i la Unió Europea aquest dimarts a la nit, dos anys i mig després que els britànics votessin en un referèndum a favor de sortir de la UE. Un total de 432 diputats -118 dels quals membres del seu partit- han votat en contra de l'acord de May, que no més ha rebut 202 vots a favor del seu pacte amb la UE, en el que suposat la derrota més gran del govern britànic en una votació des de 1918.

Com tot indicava la primera ministra May, que ha negociat el pacte, ha perdut la votació després de què molts diputats conservadors i els seus 10 aliats del Partit Democràtic Unionista (DUP) hagin votat en contra pel descontentament amb la salvaguarda sobre la frontera irlandesa.

A partir d'ara i després de perdre la votació, la primera ministra té, en teoria, tres dies parlamentaris hàbils, fins al dilluns 21 de gener, per donar a conèixer un pla alternatiu al seu pacte del Brexit o anunciar la sortida del Regne Unit de la UE. 

Ara bé dins d'aquests tres dies parlamentaris hàbils es poden donar cinc escenaris diferents que poden fer variar significativament el rumb del Regne Unit per sortir de la UE. En primer lloc pot ser que l'oposició, segurament els Laboristes, presentin una moció de censura al govern de May. En segon lloc, la primera ministra encara té la potestat de convocar un segon referèndum pel Brexit o convocar unes eleccions generals. En tercer lloc May podria anunciar una renegociació del pacte amb la UE i per últim, també podria anunciar l'anomenat "Brexit dur", és a dir marxar de la UE sense cap tipus d'acord.

El principal escull per a molts diputats que han rebutjat de l'acord és la salvaguarda, pensada per evitar una frontera dura entre les dues Irlandes, perquè temen que deixi lligat al Regne Unit a les estructures de la UE en contra de la seva voluntat, en cas que Londres i Brussel·les tardin més de l'esperat a segellar un acord comercial durant el període de transició, del 29 de març de 2019 a finals de 2020.

May apel·la a la "responsabilitat"

Durant el seu discurs davant dels Comuns, Theresa May, ha apel·lat a la "responsabilitat" dels diputats en una votació "històrica que definirà el futur" del Regne Unit i ha alertat que votar en contra de l'acord generarà "incertesa, divisió i risc" d'un Brexit dur. "La votació d'avui no hauria de ser el que és millor per al líder de l'oposició, sinó el que és millor pel país", ha defensat May.

Per la seva part, el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha assegurat durant la seva intervenció que confia que May perdi la votació i convoqui "eleccions generals".