La primera ministra britànica, Theresa May, ha convocat aquest dijous una altra votació sobre el Brexit el 29 de gener després de reunir-se amb els líders de l'oposició, menys el laborista, Jeremy Corbyn, que ha rebutjat l'oferta fins que no es descarti una sortida sense acord de la Unió Europea (UE).

En una carta a Corbyn, May ha considerat "impossible" excloure la hipòtesi de sortir-ne sense pacte el 29 de març i ha dit que, per evitar-ho, o bé el Parlament aprova un acord consensuat amb Brussel·les, o bé el Regne Unit ha de cancel·lar el Brexit, la qual cosa incompliria el resultat del referèndum de 2016.

corbyn efe

EFE

A més dels rivals, May ha rebut al despatx de Downing Street diversos col·legues conservadors contraris al seu acord per a la sortida de la UE, en un intent per perfilar el pla alternatiu que ha de presentar dilluns vinent a la Cambra dels Comuns. Aquest pla B, que substituirà al pacte rebutjat pels diputats dimarts passat, es votarà el 29 de gener, després que May tingui aviat converses amb representants de la Unió Europea, ha dit el seu portaveu.

Encara que només falten 71 dies per a la data de sortida de la Unió, la primera ministra no demanarà una pròrroga de l'article 50 del Tractat de Lisboa per estendre les negociacions amb Brussel·les, va afirmar la font. May es va oferir a escoltar els dirigents de l'oposició després de superar aquest dimecres per estret marge una moció de censura laborista.

L'oposició acusa May de no voler cedir en res

May s'ha vist amb el Partit Nacionalista Escocès (SNP), tercera força parlamentària, amb 35 escons; el Partit Liberal Demòcrata, amb onze; els gal·lesos de Plaid Cymru, que en tenen quatre, i Caroline Lucas, l'única diputada del Partit Verd. Tots han coincidit que, encara que la cap del govern i líder del Partit Conservador s'ha mostrat "receptiva", ha estat reticent a variar la seva postura o acceptar les seves propostes de descartar un Brexit dur i celebrar un segon referèndum sobre la pertinença a la UE, després del que el 2016 va decidir la sortida de la Unió.

Segons la cadena pública BBC, en les converses el govern hauria ensenyat un document per demostrar que per organitzar una segona consulta caldria més d'un any, la qual cosa supera el calendari previst. La ministra principal escocesa i líder del SNP, Nicola Sturgeon, ha afirmat que May no té intenció d'"abandonar les seves línies vermelles" i ha dit que la formació independentista només continuarà conversant si descarta un Brexit dur. Alhora, el SNP prepararà una proposta sobre un possible segon referèndum d'independència per a Escòcia, després del que va perdre el 2014.

Nicola Sturgeon - EFE

EFE

El dirigent del gal·lès Plaid Cymru, Adam Price, ha parlat de la necessitat d'"una segona consulta popular" mentre que Lucas ha dubtat que, malgrat la seva proposta de diàleg, la primera ministra "estigui disposada a afluixar" la seva actitud. Arlene Foster, líder del nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP), soci parlamentari del govern, s'ha mostrat "optimista" després de la cita, però ha avisat que les negociacions només avançaran si s'aborda "de manera molt clara" la polèmica clàusula de seguretat per evitar una frontera a l'illa d'Irlanda.

La UE, disposada a "canviar de posició" si Londres cedeix

D'altra banda, el negociador en cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier, així com el govern irlandès, han dit avui que els 27 estan disposats a canviar la seva posició sobre l'acord bilateral si el Regne Unit "varia les seves línies vermelles".

De moment, no se sap com podria perfilar-se el nou pla de May perquè el pugui aprovar la Cambra dels Comuns, atès que ella ja ha descartat canviar "els seus principis", la qual cosa exclou la proposta laborista de formar una unió duanera i tenir més proximitat amb el mercat únic. S'espera que en la sessió del 29 de gener els laboristes i altres forces polítiques, inclosos els conservadors, presentin esmenes clau al pla governamental, la qual cosa podria definir els pròxims passos en el procés de Brexit.