L'hospitalització del delegat del Front Polisario, Brahim Ghali, a Espanya tensa les relacions amb Marroc. L'agència EFE ha entrevistat al ministre marroquí d'Exteriors, Naser Burita, una conversa on l'alt càrrec ha preguntat a Espanya si "desitja renunciar a les relacions bilaterals entre ambdós països" per aquest cas i assegura que el seu país encara espera una resposta "satisfactòria i convincent"  de les autoritats espanyoles sobre la qüestió.

El dia 22 d'abril, la revista internacional Jeune Afrique va publicar que el president de la República Àrab Sahrauí Democràtica i líder del Front Polisario estava hospitalitzat a Espanya sota el nom de Mohamad Benbatouch i amb nacionalitat algeriana per tractar-se un càncer greu. A més, assegurava que hauria arribat a l'Estat espanyol amb un avió medicalitzat des d'Algèria, després de ser rebutjat a Alemanya. Un dia després el delegat del Front Polisario a Espanya, Abdulah Arabi va corroborar que Ghali es trobava al país.

Per la seva banda, el govern espanyol ha justificat la seva decisió remarcant que s'ha acceptat el trasllat per "raons humanitàries". En aquest sentit, la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, va assegurar que aquesta qüestió "ni impedeix, ni pertorba" les relacions entre ambdós països, remarcant que Marroc no és només un "veí i amic, sinó també un soci privilegiat". 

Unes afirmacions que han semblat insuficients a les autoritats marroquines, que demanen explicacions a l'executiu espanyol. "Per què les autoritats espanyoles van considerar que no calia informar al Marroc de l'arribada de Ghali a Espanya?, per què van preferir coordinar-se amb els adversaris del Marroc (en al·lusió a Algèria)?, és normal que ens hàgim assabentat per la premsa?", ha reclamat el ministre d'Exteriors a EFE.

En aquest sentit, Burita ha destacat que això posa a prova les relacions entre els dos països i ho ha comparat amb la reacció marroquina davant a l'independentisme català. "Quan Espanya s'enfrontava al separatisme, el Marroc va ser molt clar, i al més alt nivell: vam rebutjar tot contacte i interacció amb ells i vam informar els nostres socis espanyols. Quan els catalans ens demanaven que els rebéssim al ministeri, exigíem que algú de l'Ambaixada d'Espanya hi fos present", ha dit.

A banda del Marroc, l'Associació Canària de Víctimes de Terrorisme (Acavite) ha demanat la detenció immediata de Ghali per ser "l'autor material i intel·lectual i qui ordenava els tirotejos, assassinats, segrestos massius i desaparicions de tripulacions en alta mar dels mariners canaris des de 1973 i fins a finals de 1986".  Una altra ONG, l'Associació Sahrauí per a la Defensa dels Drets Humans, s'ha posat en contacte amb la Fiscalia de l'Audiència Nacional perquè se citi a declarar Ghali, segons informa EFE.

 

 

Imatge, el ministre marroquí d'Exteriors, Naser Burita / EFE