Continua creixent la tensió entre el Marroc i Espanya després que el líder del Front Polisario, Brahim Gali, hagi ingressat en un hospital de Logroño (La Rioja). El Marroc no s'ha quedat satisfet amb les explicacions que ahir va donar l'ambaixador espanyol a Rabat, Ricardo Díez-Hochleitner, i per aquest motiu aquest diumenge ha una emès un comunicat de rebuig total.

En el text, el Ministeri d'Exteriors marroquí "deplora l'actitud d'Espanya" i "expressa la seva decepció per aquest acte contrari a l'esperit d'associació i bon veïnatge i que es refereix a una qüestió fonamental per al poble marroquí i les seves forces vives". 

El regne alauita considera, doncs, que l'actitud de l'Estat espanyol ha provocat "grans malentesos" i "preguntes legítimes" sobre per què Gali va poder entrar a Espanya d'amagat i amb un passaport fals i per què Madrid no va informar dels fets a Rabat. Des del Marroc també es pregunten per què el líder del Front Polisario va voler entrar amb una "identitat falsa" i "per què els tribunals espanyols encara no han reaccionat a les nombroses denuncies presentades per les víctimes".

Des d'Espanya, però, es fan l'orni davant el malestar marroquí restant tota importància a aquest cas. En la mateixa línia de les explicacions donades per l'ambaixador espanyol en el país magrebí, la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, va afirmar el passat divendres que l'hospitalització de Gali "no impedeix ni pertorba per a res" la relació amb aquest país ni canvia el tracte "privilegiat" que rep.

Així doncs, segons González Laya, l'atenció al líder de la República Àrab Democràtica Sahrauí s'emmarca en les "obligacions humanitàries" d'Espanya i la seva acollida a un hospital de Logroño és una qüestió "estrictament mèdica".

Les acusacions contra Gali

El Marroc fa referència d'aquesta manera a les acusacions de genocidi que pesen sobre Gali i que l'Audiència Nacional investiga des del passat 2016. La denúncia va ser interposada per l'Associació Sahrauí per a la Defensa dels Drets Humans (ASADEDH), un grup opositor al Polisario que acusa el grup armat d'haver comès tortures, assassinats i desaparicions contra la població civil que viu als camps de refugiats de Tindouf (Algèria).

Quin és l'estat de salut de Gali?

La Presidència de la RASD va emetre al seu torn un comunicat en el qual apuntava que Gali estava contagiat per coronavirus, però que el seu estat de salut "no és motiu de preocupació i evoluciona favorablement".

Tanmateix, segons la revista francesa internacional Jeune Afrique, Gali, de 73 anys, pateix càncer digestiu.

 

Imatge principal: el líder del Front Polisario, Brahim Gali / Europa Press