L'activista pels drets dels immigrants Helena Maleno, ha carregat contra el Ministeri d'Interior espanyol i la policia marroquí per la seva detenció i expulsió del país africà el passat gener, i els acusa de posar en perill "la meva vida i la de la meva filla".

En un vídeo publicat a la seva pàgina de Twitter aquest matí, Maleno, fundadora i portaveu de la fundació Caminant Fronteres, ha relatat com va ser expulsada "amb violència" del Marroc, país on resideix des de fa 20 anys.

En el vídeo, l'activista, reconeguda i guardonada internacionalment per haver salvat la vida a centenars de migrants, al·lega ser "perseguida" sistemàticament pels dos països precisament per la seva labor. Maleno assenyala directament al Ministeri de l'Interior, "concretament la UCRIF (Unitat Central de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedat Documental" i a "les clavegueres de l'estat" per la situació que pateix.

"Deportada amb violència"

Segons relata ella mateixa, el passat 23 de gener, Maleno va ser "deportada i expulsada amb violència" del Marroc i separada durant 32 dies de la seva filla de 14 anys.

"Des de l'abril de 2020 he sofert un total de 37 atacs, amenaces de mort, agressions, seguiments, vigilància policial, escoltes telefòniques i dos assalts a l'habitatge familiar", fets que Maleno atribueix al Ministeri de l'Interior en col·laboració amb les forces de seguretat marroquines.

A més del vídeo-denúncia, Maleno ha obert una petició en forma de carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, exigint el cessament de la seva persecució i la protecció de la seva família.

Malgrat les acusacions cap a l'Executiu espanyol, l'activista també reconeix el suport que ha rebut per part de Ministeri d'Afers Exteriors i de la ministra de Drets Socials pels seus "esforços en protegir-la".

Perseguida per ser activista

Maleno ha explicat el turment que viu per la "criminalització" del seu treball, malgrat que hagi guanyat totes les causes judicials per les quals se l'ha perseguit, i que ella titlla de "muntatges policials". El 2017, la Fiscalia de l'Audiència Nacional va arxivar un expedient de la UCRIF on se la relacionava amb una "xarxa de tràfic de persones" per les seves trucades a Salvament Marítim, les quals han aconseguit salvar la vida de milers de migrants al mar.

Al Marroc, el lloc de residència de l'activista, Maleno es va enfrontar a les mateixes acusacions gràcies a les diligències recopilades pel UCRIF i remeses a la policia marroquí. En aquest cas, la justícia també va desestimar la causa per falta d'indicis.

L'ONG Caminant Fronteres ha aconseguit salvar la vida de milers de persones que arriben a Espanya per mar en embarcacions inestables. Arran de la seva labor humanitària i el seu sistema d'alerta a Salvament Marítim, Maleno ha estat premiada per diverses institucions nacionals i internacionals, inclòs pel Consell General de l'Advocacia Espanyola.

 

Foto principal: l'activista pels drets dels immigrants Helena Maleno / Europa Press