Més de 200 nens que viuen als campaments de refugiats sahrauís a Tinduf han enviat una carta al president dels Estats Units, Joe Biden, en la qual expressen la seva confiança en què aquest reverteixi la decisió de Donald Trump de declarar com a marroquí el Sàhara Occidental i el conviden que els visiti.

La iniciativa d'enviar la carta ha sorgit dels mateixos nens i els seus monitors i bibliotecaris a les biblioteques dels campaments de Tinduf, segons explica Gonzalo Moure, escriptor i membre d'Escriptors pel Sàhara Bubisher. L'esmentada associació sense ànim de lucre construeix i manté biblioteques i bibliobusos als campaments de refugiats sahrauís.

"Hola Joe, com està vostè? Com està la seva família?", el pregunten els nens en l'inici de la seva carta, en la qual diuen que confien que "no sigui com el president que hi havia abans i digui que el Sàhara no és del Marroc, perquè és la veritat."

EuropaPress 3476783 ambaixador eeuu marruecos david fischer NO DONA

L'ambaixador dels Estats Units al Marroc, David Fischer, presenta el nou mapa del país nord-africà / Foto: Europa Press

"Som pobres perquè no tenim terra i Donald Trump va trencar el nostre somni", lamenten els nens refugiats, que reconeixen que ara tenen "esperança" en Biden i asseguren estar "cansats de l'exili" en el que les seves famílies viuen des de fa 45 anys.

"Volem viure a la nostra terra i volem viure en pau com els altres països, que no hi hagi més guerra al món i menys aquí", prossegueixen, mentre recalquen que mai no renunciaran al seu desig de tornar al Sàhara Occidental "perquè és nostra sagni".

Així mateix, denuncien que encara que ells estan bé, "molts dels nostres pares i germans se n'han hagut d'anar a la guerra", en aparent al·lusió a la recrudescència de la tensió entre el Front Polisario i l'Exèrcit marroquí des del mes de novembre passat, i acusen el Marroc d'estar "empresonant, pegant i matant" els sahrauís.

front polisario sahara occidental - front polisario

Milícies del Front Polisario / Foto: Front Polisario

Recordatori del referèndum

"Vostè pot ser la persona que pari aquesta bogeria i no deixar que tots aquests anys que hem estat respectant la pau i esperant el referèndum no serveixin de res", adverteixen els nens Biden, amb referència a l'encara pendent referèndum d'autodeterminació per al Sàhara Occidental.

"Li escrivim aquesta carta per demanar el seu suport, que si us plau ens ajudi a tornar a la nostra terra, perquè volem passejar pels seus carrers, veure les estrelles des del seu cel i envellir en ella", li expliquen els nens sahrauís al president nord-americà, i afegeixen: "No volem que ens passi el que els va passar als nostres avis, que van morir desitjant ser enterrats en ella."

Els nens confien que la seva missiva arribi en mans de Biden i asseguren esperar la seva resposta "molt impacients" ja que consideren que "pot ser el final de la guerra" i que ells per fi puguin "ser lliures, deixar de ser refugiats, votar independència i tornar a la nostra terra".

Finalment, aprofiten per convidar Biden que visiti els campaments de refugiats de Tinduf i pugui parlar amb els seus avis "mentre pren els tres tes que són tradicionals i perquè vegi que som un poble pacífic que només vol tornar a la seva terra en llibertat".