La Fiscalia sueca ha presentat aquest dilluns una ordre de detenció per presumpta violació contra el fundador del portal WikiLeaks, Julian Assange, després que la setmana passada anunciés que faria en reobrir el cas dos anys després de tancar-lo.

"He demanat la cort d'Uppsala (nord d'Estocolm) que detingui Assange en absència, sospitós de violació en grau menor per causa probable. Si el tribunal decideix detenir-lo, enviaré una ordre d'arrest europea perquè sigui lliurat a Suècia", ha anunciat en un comunicat la fiscal superior adjunta, Eva-Marie Persson.

El periodista australià va ser arrestat fa un mes per la força per agents britànics en l'ambaixada de l'Equador a Londres -on s'havia refugiat el 2012 per evitar l'extradició a Suècia-, en retirar-li la nova Administració de Quito l'asil diplomàtic.

Assange, retingut en una presó de màxima seguretat, va ser condemnat recentment per un tribunal britànic a 50 setmanes de presó per violar les condicions de llibertat condicional el 2012 i espera que el Regne Unit decideixi sobre una petició d'extradició els Estats Units per filtrar documents secrets en WikiLeaks.

Canvi de situació

La reobertura del cas Assange a Suècia obeeix al canvi en la seva situació, ha assegurat la Fiscalia, que ha insistit que el tancament es va deure a la impossibilitat de fer avançar la causa i no a la falta de proves, a més que els tribunals suecs han acabat en diverses ocasions que les sospites contra ell són versemblants.

"En el cas d'un conflicte entre una ordre d'arrest europea i una altra d'extradició dels Estats Units, les autoritats britàniques hauran de decidir l'ordre de prioritat", ha assenyalat avui la fiscal.

Persson va emfatitzar que el resultat del procés és "impossible de predir", però que des del seu punt de vista el cas a Suècia pot transcórrer de forma simultània al que segueix al Regne Unit.

El procés a Suècia es va reactivar en demanar l'advocada d'una de les denunciants, Elizabeth Massi Fritz, la reobertura del cas després de la detenció a Londres d'Assange, a qui Quito li va retirar l'asil per haver conculcat suposadament "convencions internacionals i el protocol de convivència" a la missió diplomàtica. Tres dels delictes pels quals va ser investigat Assange a Suècia van prescriure i el de violació ho farà l'agost de 2020.

El procés a Suècia contra Assange, que es declara innocent i no ha estat formalment acusat de res, ha estat envoltat de polèmica sobre la solidesa de les denúncies i els motius de les demandants, filtracions als mitjans, substitucions de fiscals i la reobertura d'un cas que havia estat reduït inicialment a delicte menor.