La cooperadora Juana Ruiz ha estat condemnada aquest dimecres a 13 mesos de presó i a uns 14.000 euros de multa per Israel. Aquesta és la pena que ha estat acceptada per la treballadora humanitària espanyola, que feia set mesos que es trobava entre reixes per formar part de l'ONG palestina per la qual treballa-- Comitès de Treball per a la Salut-- i recaptar fons per al seu finançament, fets que Israel considera il·legals. D'acord amb la sentència redactada pel tribunal militar de Cisjordània, la treballadora humanitària haurà de passar sis mesos més tancada a la presó i fer efectiu el pagament de la meitat de la multa per poder sortir.

Condemna

Després de passar set mesos entre reixes, el tribunal militar de Cisjordània ha condemnat avui a la treballadora humanitària Juana Ruiz per dos dels cinc càrrecs dels quals l'acusaven amb relació a la seva feina a la zona. Segons la sentència feta pública avui, la seva connexió amb l'oenagé palestina d'assistència sanitària a Cisjordània, per la qual Ruiz va recaptar fons, suposa "prestar serveis a una organització il·legal" i "rebre diners i introduir-los il·legalment a la zona". A banda d'haver de complir sis mesos més a la presó, el tribunal militar li ha imposat una multa de 50.000 xéquels (uns 14.000 euros). Per tal de poder sortir de la presó, Ruiz haurà de pagar la meitat d'aquest import. Finalment, Ruiz ha accedit a declarar-se culpable per aquests fets amb una rebaixa de la condemna. En rebre la sentència, la filla de Ruiz s'ha mostrat alleujada: "És el final d'un malson". 

Terrorisme

Així i tot, els representants legals de Ruiz encara esperen poder retallar una mica més la condemna. Segons el seu advocat, Ruiz podrà sol·licitar a la comissió penitenciària que redueixi la seva condemna a un terç, fet que la podria posar en llibertat en tan sols unes setmanes. Però els companys cooperadors de Ruiz podrien no tenir la mateixa sort. En el mes d'octubre, Israel va declarar que Comitès de Treball per a la Salut i cinc ONG més que treballaven als territoris palestins ocupats des dels anys vuitanta per Israel són "organitzacions terroristes". Segons Israel, aquestes organitzacions estarien recaptant i desviant fons cap al Front Popular per a l'Alliberament de Palestina (FPLP) i a la pràctica estarien actuant com el "braç civil" del Front. 

Però tal com ha volgut remarcar la sentència, el cas de Ruiz no estaria vinculat a aquests fets. Entre els almenys cinc detinguts de la mateixa ONG, la cooperadora espanyola és la primera a rebre una condemna pel tribunal militar.

 

Foto principal: la treballadora humanitària Juana Ruiz / Efe