Les protestes contra el règim teocràtic de l'Iran fa mesos que es concatenen amb més o menys força. Tanmateix, el govern iranià no ha fet grans canvis en la seva política, en especial pel que fa a fiscalitzar la vida de les dones. Aquest mateix dilluns, el Ministeri d'Educació ha anunciat que els centres educatius podran deixar d'oferir serveis a les estudiantes que no compleixin les lleis que imposen l'ús del vel, enmig de fortes tensions per l'ús d'aquesta a la premsa del país. 

"Totes les universitats i centres d'alta educació dependents d'aquest Ministeri d'Educació estan exempts de proporcionar serveis educatius i socials a les poques estudiants que no compleixen les normes i regulacions de les universitats", s'ha indicat des del Ministeri, segons recull Efe. El departament ha remarcat que "el vel i la castedat són una obligació" de les estudiants, que han d'acatar les lleis del país.

Educació no és l'únic ministeri que està endurint les condicions del vel per a les dones. Des del departament de Salut iranià s'ha afirmat que les universitats sota la seva supervisió no atendran les estudiants que no es cobreixin amb un vel. 

Un rebuig massiu al vel 

L'anunci coincideix amb el reinici del curs escolar després de les dues setmanes de vacances de l'any nou persa, Noruz. Moltes dones iranianes han deixat d'usar l'obligatori vel islàmic com a forma de protesta i desobediència civil des de l'assassinat al setembre de Mahsa Amini després de ser detinguda precisament per portar mal posat el hijab.

Milers de dones iranianes, especialment les més joves, s'han sumat al moviment de desobediència davant de l'obligatorietat del vel. En el moment més àlgid de les protestes, semblava que el govern podria fer un pas enrere quan es va obrir la porta a retirar aquesta mesura el mes de desembre passat. Tanmateix, a mesura que les protestes s'han anat afeblint, no només el govern sinó els seus partidaris han començat a fer-se forts en les seves posicions. Aquesta darrera mesura d'Educació és una prova, però també ho són els enverinaments massius a les escoles femenines, fet que s'ha llegit com una venjança dels sectors més conservadors contra les protestes liderades per dones. 

Tot i aquesta possible venjança contra les joves manifestants als centres educatius, el govern iranià ha denunciat els fets i a principis de març es van fer les primeres detencions. El viceministre d'Interior iranià, Majid Mirahmadi, va anunciar que s'han produït "alguns arrestos" en cinc províncies del país vinculades a aquests incidents