L'enfuriment de les iranianes per la mort de la jove Mahsa Amini a mans de la Policia de la Moral segueix cremant. La mort de la noia de 22 anys, en circumstàncies que no s'han volgut investigar per les autoritats, després de ser detinguda per la policia per no portar ben col·locat el hijab, ha sacsejat un dia més el país amb protestes, portades de la premsa dedicades a Amini i peticions que es prenguin mesures. Un dels vídeos d'aquestes manifestacions que més ha impactat la comunitat internacional i que ha fet la volta al món a través de les xarxes socials, mostra un grup de dones que es treuen el hijab i l'agiten a l'aire, entonant el lema "Mort al dictador!".

Detinguda per no portar ben posat el hijab

La jove Mahsa Amini, de 22 anys, va morir el divendres a conseqüència de l'infart i el coma que va patir dimarts en una comissària de Teheran, on estava detinguda per l'anomenada Policia de la Moral per no portar bé el vel, indumentària obligatòria al país persa després de la revolució islàmica. L'endemà de la seva defunció, prosseguien les protestes i les mostres de rebuig popular. “Dones, vida i llibertat!”. Aquesta és la consigna que han entonat avui un grup manifestants en la Universitat de Teheran per la mort d'Amini, informa el web de notícies iranià Ruydad 24, recollit per Efe. Nombrosos vídeos compartits a les xarxes socials per periodistes iranianes mostren a desenes de joves marxant des de la universitat de la capital entonant càntics de protesta.

La crit de llibertat de les iranianes

Aquestes protestes mantenen l'esperit de les que es van produir ahir durant l'enterrament d'Amini a la seva ciutat natal de Saghez, i també simultàniament a la capital i altres llocs del país. Les autoritats iranianes han informat avui de les protestes d'ahir durant el sepeli, on va haver-hi enfrontaments amb les forces de seguretat, detinguts i ferits. “En el funeral de Mahsa Amini no va morir ningú i només va haver-hi alguns ferits lleus”, ha declarat a la premsa iraniana el diputat de Saghez, Behzad Rahimí, si bé ha admès que les forces de seguretat van emprar “perdigons” en les protestes que diu que van ser provocades per “oportunistes”. En les protestes durant l'enterrament, moltes dones es van llevar els seus vels en senyal de desafiament i protesta.