L'exèrcit iranià ha donat a entendre aquest divendres que no respondrà a l'atac amb drons que ha patit aquesta passada nit, que presumptament ha llançat Israel i que no ha provocat danys. "Gràcies a la nostra vigilància, es va disparar contra objectes voladors", ha exposat el comandant en cap de l'Exèrcit de l'Iran, el general de divisió Abdul Rahim Mussavi, a l'agència iraniana Defa Press, especialitzada en defensa. Davant la pregunta de si l'Iran respondrà a l'agressió, Mussavi ha afirmat: “Ja s'ha vist la resposta de l'Iran”, en una aparent al·lusió a l'atac de dissabte passat a Israel. Per ara, segons ha pogut saber ElNacional.catIsrael no fa comentaris sobre la situació ni tampoc sobre si s'espera o no un atac per part de l'Iran. 

 🔴 Atac d'Israel a l'Iran, DIRECTE | Última hora del conflicte a l'Orient Mitjà
 

Els comentaris de l'Iran previs a l'atac

Just abans de l'atac d'Israel a l'Iran d'aquesta passada nit, el màxim diplomàtic de l'Iran del Regne Unit, Seyed Mehdi Hosseini Matin, deia que el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, intenta atrapar Occident en una guerra total a l'Orient Pròxim que tindria conseqüències incalculables per a la regió i el món. D'aquesta manera, assegurava que si Israel cometia "un altre error" de posar en marxa un nou atac contra l'Iran, hi hauria una altra resposta més forta i sense advertència, com sí que va produir-se el passat cap de setmana. 

La salva de més de 300 drons i míssils —gairebé tots van ser interceptats per Israel i els seus aliats o no van assolir els seus objectius— es va produir en represàlia per un atac aeri de l'1 d'abril contra el consolat iranià a Damasc, Síria, que va matar diversos membres de la Guàrdia Revolucionària. Oficials de la Guàrdia Revolucionària. El màxim general d'Israel, el tinent general Herzi Halevi, ha dit que el país respondria, però encara no és clar quina forma prendrà.

“La resposta al pròxim error dels sionistes no trigarà 12 dies. Es decidirà tan aviat com vegem què ha fet el règim hostil. Serà immediat i sense avís previ. Serà més fort i més sever”, va dir Matin i recollia el The Guardian. Així, ha descartat que l'Iran ataqués centres civils o construís una arma nuclear, tot i que ha exposat que l'Iran sabia que Israel era un estat nuclear no declarat.

El possible atac a Rafah

Mentrestant, els atacs a Gaza continuen. Segons s'informava aquest dijous, Israel ha desplegat artilleria addicional i vehicles blindats de transport de personal a la perifèria de la Franja de Gaza, un fet que suggereix que l'exèrcit s'està preparant per a la seva ofensiva terrestre que des de fa molt temps sobrevola Rafah. Únic lloc per als 1,4 milions de civils palestins desplaçats que hi van anar buscant seguretat i forçats a l'inici a dirigir-se al sud.

El diari israelià Ma'ariv també ha dit aquest dimecres que les tropes havien estat posades en alerta i que "el principi rector de l'operació" havia estat aprovat per l'Estat Major de les Forces de Defensa d'Israel (FDI) i Yoav Gallant, ministre de Defensa. 

Les FDI van confirmar dimarts que estaven comprant 40.000 tendes de campanya per preparar l'evacuació de centenars de milers de civils desplaçats que han buscat refugi a Rafah, la ciutat més meridional de la Franja de Gaza, que és l'única zona urbana important al territori controlat per les forces terrestres israelianes, on encara no han entrat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!