Noves imatges per satèl·lit mostren que l'Iran continua treballant a la planta d’enriquiment nuclear de Fordow, malgrat haver estat bombardejada pels Estats Units fa poc més d’una setmana. Les imatges, captades per Maxar Technologies el diumenge, revelen activitat sostinguda a la zona dels conductes de ventilació i als cràters creats pels atacs aeris nord-americans al complex subterrani de Fordow.

Segons Maxar, les imatges mostren una excavadora i diversos operaris treballant prop del conducte de ventilació nord, situat al vessant que cobreix el complex soterrat. També s’hi pot veure una grua operant a l’entrada del conducte, i diversos vehicles aparcats al llarg d’un camí construït per accedir al lloc.

Els atacs van ser part d’una ofensiva coordinada dels Estats Units que va incloure més d’una dotzena de bombes antibúnquer llençades per bombarders B-2 contra les instal·lacions nuclears de Fordow i Natanz. A més, míssils Tomahawk llançats des d’un submarí van impactar contra el complex nuclear d’Isfahan, al centre de l’Iran.

El president del Comitè Conjunt de Caps d'Estat Major dels EUA, Dan Caine, va explicar que les bombes Massive Ordnance Penetrator (MOP) estaven dissenyades per penetrar els dos conductes de ventilació a Fordow. L’objectiu era que les bombes entressin pel conducte principal, descendissin a més de 300 metres per segon i esclatessin dins l’espai de treball subterrani, cosa que buscava destruir les instal·lacions claus del programa nuclear.

El dany a les instal·lacions de l'Iran podria ser menor del que s'ha dit

David Albright, exinspector nuclear i actual president de l’Institut per a la Ciència i la Seguretat Internacional, va afirmar que les imatges captades el dissabte anterior mostren que l’Iran està treballant activament als punts d’impacte de les bombes. Segons ell, les activitats podrien incloure el rebliment dels cràters, avaluacions dels danys estructurals i anàlisis radiològiques. Tot i que les entrades principals als túnels no han estat reobertes, l’Iran ha reparat ràpidament els danys provocats al camí d’accés principal.

D’altra banda, Rafael Grossi, director general de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (IAEA), va declarar que els atacs nord-americans no van provocar un dany total al programa nuclear iranià. Segons Grossi, l’Iran podria reiniciar l’enriquiment d’urani en qüestió de mesoscosa que contradiu les afirmacions de l’expresident Donald Trump, qui havia assegurat que els bombardeigs havien fet retrocedir les ambicions nuclears de Teheran “dècades”.

Aquestes valoracions coincideixen amb una anàlisi preliminar de l’Agència d’Intel·ligència de Defensa del Pentàgon (DIA), publicada per la CNN, que sosté que els components nuclears clau no van ser destruïts i que l’impacte de l’ofensiva probablement només ha endarrerit el programa nuclear iranià durant uns quants mesos.

En conclusió, tot i la contundència de l’ofensiva nord-americana contra les instal·lacions nuclears iranianes, les imatges i els informes posteriors apunten que l’Iran manté capacitat operativa i està treballant activament per restaurar les zones afectades, de manera que manté el potencial per reprendre les seves activitats nuclears en un futur pròxim.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!