El govern espanyol ha exigit aquest divendres a Rússia que “esclareixi les circumstàncies” de la mort d’Aleksei Navalni en una presó russa. Ha estat el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, qui s’ha mostrat “profundament commocionat” per la notícia confirmada minuts abans per Moscou. En un missatge publicat a les seves xarxes socials, ha recordat que l’empresonament de Navalni era “injust”, en tant que es devia a raons polítiques. Així, ha traslladat les seves condolences als seus familiars i a tothom “qui treballa per la llibertat” a Rússia.. 

Poc després i en la mateixa línia, Pedro Sánchez ha assegurat estar "commocionat" per la mort de Navalni, "injustament empresonat pel règim de Vladímir Putin per la seva defensa dels drets humans i la democràcia". "Les meves condolences a la seva família i amics i a tots els que a Rússia defensen els valors democràtics i paguen per això el més alt dels preus", ha afegit en el seu compte de la xarxa social X.

La UE i l'OTAN

La reacció del govern espanyol ha arribat escassos minuts després que ho fes també la Unió Europea. La posició de Brussel·les l’ha fixat en president del Consell Europeu, Charles Michel, que en una publicació al seu compte de X ha assenyalat Vladímir Putin com l’únic culpable possible de la mort de l’opositor rus Aleksei Navalni. "La Unió Europea considera al règim rus com l'únic responsable d'aquesta tràgica mort", ha assegurat qui també fou primer ministre belga. Michel ha indicat a les seves xarxes socials que Navalni fou un demòcrata convençut que “va fer l’últim sacrifici pels seus ideals”. "Els combatents moren, però la lluita per la llibertat mai acaba", ha conclòs Michel en el seu missatge.

També ha apuntat Vladímir Putin com a responsable de la mort de Navalni el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, que ha instat Rússia a “respondre preguntes seriosament”. En declaracions als mitjans de comunicació, ha confessat sentir “tristesa” per la mort de l’opositor rus. Ha respost a les paraules de Stoltenberg la ministra d’Afers Exteriors russa, Maria Zakharova, que ha lamentat que, "encara que no hi ha cap examen forense, les conclusions d'Occident ja estan preparades". 

Mort a la presó

Fins ara l’única informació oficial sobre la mort de Navalni prové del Servei Penitenciari Federal de Iamal, que ha informat en un comunicat que "Navalni s'ha trobat malament després un passeig i gairebé immediatament després, ha perdut el coneixement". En aquest sentit, la nota diu que "els treballadors mèdics de la institució han arribat ràpidament i han trucat una ambulància". "S'han dut a terme totes les mesures de reanimació necessàries, però no han donat un resultat positiu; l'ambulància i els metges han informat sobre la mort del pres", afegeix el mateix comunicat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!