La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha responsabilitzat aquest divendres Rússia de la mort de l'opositor rus Aleksei Navalni, que ha mort de manera sobtada a la presó àrtica en la qual es trobava des de desembre passat, segons han informat els serveis penitenciaris de Rússia. Una mort que la líder alemanya ha qualificat d'"un ombrívol recordatori de què són Putin i el seu règim". Von der Leyen, que ha assegurat estar "profundament consternada i entristida" per la notícia, ha afirmat que el president de Rússia, Vladímir Putin, "no tem res tant com la dissidència del seu propi poble". "Unim-nos en la nostra lluita per salvaguardar la llibertat i la seguretat dels qui s'atreveixen a enfrontar-se a l'autocràcia", ha subratllat la responsable de la Comissió Europea en una compareixença després d'una reunió a Múnic amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.

🟡 Mor Aleksei Navalni a la presó, segons serveis penitenciaris

Abans que Von der Leyen, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha assegurat que "la Unió Europea considera al règim rus com l'únic responsable d'aquesta tràgica mort", a través d'un missatge en la xarxa social 'X' (Twitter). El mandatari belga ha assegurat que Navalni va lluitar pels valors de la llibertat i la democràcia i que "va fer l'últim sacrifici pels seus ideals". "Els combatents moren. Però la lluita per la llibertat mai acaba", ha conclòs Michel. També s'ha pronunciat l'alt representant de la UE per als Afers Exteriors, Josep Borrell, que ha assegurat estar "commocionat" per la mort "d'un home valent que va dedicar la seva vida a salvar l'honor de Rússia, donant esperança als demòcrates i la societat civil". "A l'espera de més informació, siguem clars: això és responsabilitat exclusiva de Putin", ha valorat el cap de la diplomàcia europea.

L'OTAN demana explicacions a Rússia

Per la seva part, el secretari general de l'OTAN, el noruec Jens Stoltenberg, ja ha comentat també la mort de Navalni: el líder de l'Aliança Atlàntica, que tot just avui es trobava a Alemanya en una compareixença amb la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, ha afirmat que tots els fets al voltant de la mort del polític i activista rus empresonat s'han de conèixer i que "Rússia ha de respondre preguntes seriosament". Stoltenberg, exprimer ministre noruec i mandatari de l'OTAN des de 2014, ha transmès en declaracions als mitjans alemanys la seva "tristesa". 

Quant al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, immers en la guerra per la invasió russa, ha afirmat que el líder opositor rus Aleksei Navalni "òbviament ha estat assassinat" a la presó russa en la qual es trobava, perquè al president de Rússia, Vladímir Putin, "no li importa qui mori amb la condició de mantenir-se en el poder". "És molt lamentable que Aleksei Navalni hagi mort en una presó russa. Per mi és obvi: ha estat  assassinat", ha afirmat en una roda de premsa després de reunir-se amb el canceller alemany, Olaf Scholz. "Com altres milers que van ser torturats fins a la mort per culpa d'aquesta persona", ha agregat Zelenski, que considera que Putin ha de rendir comptes. 

Rússia es defensa de les acusacions: "Els retrata" 

En resposta a Stoltenberg i la UE, la ministra d'Afers Exteriors russa, Maria Zakharova, ha assegurat que "la immediata reacció dels líders de l'OTAN a la mort de Navalni en forma d'acusacions directes contra Rússia els retrata". "Encara no hi ha cap examen forense, però les conclusions d'Occident ja estan preparades", ha apuntat. El Kremlin, per la seva part, ha assegurat no tenir cap informació sobre les causes de la mort de Navalni. "Els metges han d'aclarir-ho", ha afirmat el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, a l'agència TASS.

Sunak enalteix la figura de Navalni

També s'ha pronunciat el primer ministre britànic, Rishi Sunak, que ha descrit la mort de Navalni com una notícia "terrible" i ha assegurat que l'opositor rus era "el més acèrrim defensor de la democràcia a Rússia". "Aleksei Navalni va demostrar una valentia increïble al llarg de la seva vida. Els meus pensaments estan amb la seva esposa i amb el poble de Rússia, per a qui això és una enorme tragèdia", ha apuntat el líder 'tory' en una publicació a 'X' (Twitter). 

Scholz, contra el règim rus

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha qualificat de terrible la informació sobre la mort de Navalni i ha afirmat que aquest va pagar la seva valentia amb la vida quan va tornar a Rússia després de recuperar-se a Berlín d'un enverinament. "És una cosa molt desconcertant. Vaig conèixer Navalni a Berlín quan intentava recuperar-se" en una clínica de la capital alemanya de l'enverinament que va sofrir amb un agent tòxic el 2020, ha assenyalat a l'inici d'una roda de premsa amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Navalni va tornar el 2021 a Rússia amb l'argument que des de l'exterior no podria lluitar eficaçment per un canvi al seu país. "Probablement ha pagat la seva valentia amb la vida", ha recalcat Scholz. "Sabem quin règim és aquest, una cosa molt terrible que des de fa temps ja no és una democràcia", ha sentenciat, sobre la Rússia de Putin.

Kaspàrov aprofita per carregar contra Putin

Fins i tot l'excampió del món d'escacs Garri Kaspàrov, que resideix als EUA i qui ha estat un dels més durs crítics amb Putin, ha aprofitat també per dir la seva i ha assegurat aquest divendres que el president de Rússia "és l'assassí de Navalni". "No ens equivoquem, però la culpa és de tots. Primer, els russos que no van aconseguir igualar el coratge d'Alexei per posar fi a la dictadura i la guerra de Putin. Alguns de nosaltres ho intentem i ell (Navalni) va marxar amb nosaltres en xifres que avui dia semblen una fantasia. Però no va ser suficient", ha argumentat el jugador d'escacs en el seu compte de 'X'. Kaspàrov ha afegit que "Putin va intentar sense èxit assassinar Navalni de manera ràpida i secreta amb verí, i ara l'ha assassinat lentament i públicament a la presó", per haver "exposat Putin i la seva màfia com els delinqüents i lladres que són".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!