La notícia de la mort de l'opositor rus Aleksei Navalni ha sorprès el món. Des de feia temps que el polític i activista havia estat objecte de la repressió del govern rus, liderat des de fa anys per Vladímir Putin. Les autoritats penitenciàries russes han comunicat la seva mort aquest 16 de febrer i, per ara, no han transcendit detalls. Nalvani ha estat declarat mort als 47 anys, deixant enrere un llarg llegat com polític, advocat i activista, així com per ser la cara més coneguda de l'oposició a Putin internacionalment

Aleksei Navalni va néixer el 4 de juny de 1976 a Odintsovo, una localitat propera a Moscou. Des de jove, Navalni es va implicar en política. Entre el 1999 i el 2007 va formar part del partit liberal Yábloko. Va acabar deixant la formació, però no es va desvincular de la política, participant en diferents espais polítics i candidatures. Cada cop va anar agafant més renom com opositor a les polítiques de Putin dins i fora del país. L'any 2011, després de les eleccions generals russes, va fer una crida a protestar per denunciar les irregularitats dels comicis. Unes 5.000 persones van respondre a la seva crida a la capital russa i aquí va començar una repressió judicial que l'ha acompanyat fins als seus últims dies. En aquest cas concret, va ser arrestat i condemnat a quinze dies de presó. 

La repressió sobre Navalni va produir en aquell moment un efecte contrari, en comptes de desmobilitzar la població, uns dies després de la seva detenció les protestes van arribar a reunir més de 25.000 persones. Nalvani es va consolidar així com un líder opositor amb gran capacitat de mobilització i projecció internacional. El punt àlgid de la seva carrera política va arribar el 2013, quan va guanyar el 27% dels vots a les eleccions a l'alcaldia de Moscou, que pocs creien lliures o justes. Des d'aleshores, els tribunals russos l'han investigat i condemnat per diversos delictes. La seva última condemna va ser per extremisme i la va rebre el passat mes d'agost. L'opositor rus comptava amb una condemna de 19 anys de presó per aquest darrer delicte i 11 anys per frau. 

Enverinament i etapa fora de Rússia

Abans d'acabar a la presó, Navalni va patir un enverinament que per poc li costa la vida. Navalni es trobava volant a Tomsk (Sibèria) quan es va començar a trobar malament. L'avió en què viatjava va haver de fer un aterratge d'emergència i el polític rus va ser ingressat d'urgència. Navalni va acabar en coma per haver estat enverinat amb un agent químic, que sovint s'ha relacionat amb els serveis d'intel·ligència russos. El seu equip el va fer traslladar a un hospital de Berlín al·legant motius de seguretat. Allà es va recuperar durant un període de diversos mesos i en tornar a Moscou el 17 de gener de 2021 i va ser detingut immediatament.

Desaparició a la presó i preocupació per la seva salut

La seva estança a la presó ha estat marcada per la incomunicació. Tant és així que el passat desembre va estar desaparegut durant 20 dies dins del mateix sistema penitenciari rus. Els seus advocats van denunciar que havien perdut la comunicació amb ell i ho van fer públic dins i fora del país. Les autoritats penitenciàres es van rentar les mans sostenint durant dies que ells tampoc no sabien on parava Navalni. Tanmateix, el passat 25 de desembre, els seus advocats i col·laboradors van anunciar a través de les xarxes: "Hem trobat Aleksei Navalni! Es troba a la penitencieria IK-3, a la localitat de Kharp, al districte autònom de Yamalo-Nénets. Avui l'ha vist el seu advocat. L'Aleksei està bé". Kharp és una població del districte autònom de Iamalo-Nénets, situada als Urals i a 60 quilòmetres del Cercle Polar Àrtic.

En diverses ocasions els advocats de Navalni van expressar la seva preocupació per la seva salut i les condicions en què es trobava empresonat. Fa poc més d'un any, 290 metges van signar un manifest exigint a Putin que l'opositor pogués rebre assistència mèdica. La petició va arribar poc després que el mateix Navalni pogués compartir la situació en què es trobava a la presó a través dels seus col·laboradors. El polític va relatar com havia estat víctima de maltractament i tortura pels mateixos funcionaris penitenciaris. 

El missatge polític de Navalni 

Aleksei Navalni va ser un dels opositors més frontals al govern de Putin. Va denunciar l'autoritarisme amb què governava el país i les seves polítiques econòmiques i socials. Bona part del seu discurs polític es va sustentar en remarcar que el partit del líder del Kremlin està ple de "lladres" i va articular el seu discurs polític contra Putin i la seva cort denunciat la corrupció d'aquesta. Els retreia "succionar la sang de Rússia" a través d'un "Estat feudal". Cal recordar que bona part dels aliats de Putin són oligarques que van fer fortuna durant la caiguda de la Unió Soviètica, molts d'ells adquirint empreses clau pel funcionament del país que abans eren públiques. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!