La neofeixista Georgia Meloni ha format nou govern a Itàlia, amb l'ultradretà Matteo Salvini de vice primer ministre. Després de les dificultats per definir el nou executiu i de rebre l'encàrrec del cap d'Estat, Sergio Mattarella, la líder de Germans d'Itàlia ha acceptat i es convertirà en la primera dona al capdavant de l'executiu italià — però la paritat quedarà lluny, amb només sis ministres dones davant dels divuit ministres homes. El jurament del nou govern tindrà lloc aquest dissabte al palau del Quirinal (10.00 hores), mentre que la dirigent ultra s'haurà de sotmetre a la investidura tant al Senat com a la Cambra dels Diputats. És un formalisme, ja que la coalició d'extrema dreta compta amb la majoria suficient. El traspàs de poders amb Mario Draghi se celebrarà amb la primera reunió del Consell de Ministres.

Com a particularitat, Meloni ha acceptat l'encàrrec de Mattarella "sense reserves": és una cosa poc habitual a la política italiana perquè els cridats a governar solen necessitar uns dies per tancar els últims detalls dels executius. Un cop ha acceptat la petició, la líder ultra ha presentat la composició d'un executiu que estarà format per 24 ministres (amb dos vice primers ministres). Un dels vice primers ministres serà el líder la Liga, Matteo Salvini, que també tindrà la cartera d'Infraestructures. L'altre vice primer ministre serà Antonio Tajani, expresident del Parlament Europeu i número dos de Forza Italia (el partit de Silvio Berlusconi). Tajani serà titular d'Exteriors i s'encarregarà de la diplomàcia italiana, marcada per les polèmiques declaracions de Berlusconi sobre la seva amistat amb Vladímir Putin

Els 24 ministres del govern Meloni

Qui ja fou secretari d'Estat del Ministeri de Defensa entre el 2008 i el 2011 sota el mandat de Berlusconi, Guido Crosetto (Germans d'Itàlia), serà l'encarregat de Defensa. L'exjutge Carlo Nodio (Germans d'Itàlia) tindrà la cartera de Justícia, mentre que Maria Elisabetta Albertini Casellati (Forza Italia) es quedarà amb el Ministeri de Reformes. Interior passarà a mans del tècnic Matteo Piantedosi, Economia serà per Giancarlo Giorgetti (Liga) i de Sanitat s'encarregarà el tècnic Orazio Schillaci. El tècnic Giuseppe Valditara serà qui exerceixi les tasques d'Educació.

Dels ministeris amb cartera falta esmentar que Empresa serà per Adolfo Urso (Germans d'Itàlia); Agricultura, per Francesco Lollobrigida (Germans d'Itàlia); Medi ambient, per Paolo Zangrillo (Forza Italia); Treball, per Maria Elvira Calderone (tècnica); Universitats, per Anna Maria Bernini (Forza Italia); Cultura, per Gennaro Sangiuliano (tècnic); i Turisme, per Daniela Santachè (Germans d'Itàlia). També cal parlar dels ministeris sense cartera: Relacions amb el Parlament, Luca Ciriani (Germans d'Itàlia); Administració Pública, Gilberto Pichetto Fratin (Forza Italia); Afers Regionals, Roberto Calderoli (Liga); Polítiques pel Mar, Sebastiano Musumeci (Germans d'Itàlia); Afers Europeus, Raffaele Fitto (Forza Italia); Esports, Andrea Abodi (tècnic), Família, Eugenia Roccella (Forza Italia); i Discapacitat, Alessandra Locatelli (Liga).