Quan Giorgia Meloni va guanyar de manera aclaparadora les eleccions italianes a finals de setembre, situant l'extrema dreta del país al capdavant del seu govern, no va sortir a saludar els seus seguidors en solitari, sinó que ho va fer acompanyada d'altres membres de la formació Fratelli d'Italia i també dels partits que conformen l'espectre de la dreta a Itàlia, d'entre els quals en destacava l'exprimer ministre Silvio Berlusconi, ja que la formació d'Il Cavaliere (Forza Italia) està integrada dins aquesta coalició que ara ha de formar govern. Durant la campanya, van demostrar la seva bona sintonia i en cap moment van protagonitzar disputes, almenys de cara a la galeria. Els votants van veure en ells la combinació de experiència i novetat, un tàndem batejat com a coalició de centredreta, tot i que la mateixa Meloni és seguidora de les idees de Mussolini, que va aconseguir més de 10 milions de vots. Ara, però, un cop al poder, tot canvia. I dues personalitats fortes com la dels polítics italians han xocat inevitablement. En els últims dies i setmanes ja havia anat escalant la tensió entre els Fratelli i Forza Italia, també entre els seus respectius líders, però aquesta s'ha disparat en les últimes hores quan el mateix Berlusconi, sense amagar el seu controvertit caràcter, ha insultat un company del partit de Meloni. 

Primer l'ataca, després dissimula 

Tot ha succeït durant una votació al Senat italià, quan després del fracàs de les negociacions per formar govern entre els dos partits, Berlusconi ha impedit als diputats del seu partit votar com a president del Senat al candidat proposat per Meloni, Ignazio La Russa. En un moment determinat, durant les votacions, l'exprimer ministre s'ha dirigit a La Russa, i després de discutir li ha etzibat un "vaffanculo" (ves-te'n a la merda). Amb aquesta sola paraula ha bastat per escenificar les males relacions entre els dos partits, que no sembla que s'hagin aturat sinó que s'haurien intensificat en les últimes jornades en el marc de les negociacions.

Amb tot, encara que el partit de Berlusconi s'ha abstingut, el polític dels Fratelli ha estat elegit president del Senat. Després, Il Cavaliere ha volgut dissimular les discrepàncies amb una piulada: "Em complau l'elecció d'Ignazio La Russa com a president del Senat. No només mai hem tingut cap enfrontament, sinó que estem col·laborant lleialment per donar al nostre país unes institucions estables i un govern fort i cohesionat". Aquesta piulada es contradiu no només amb el "vaffanculo" sinó també amb les notes al quadern de Berlusconi que van poder captar les càmeres: "Giorgia Meloni. Comportament: 1 obstinat, 2 perdonavides, 3 arrogant, 4 ofensiu. Sense voluntat de canvi. No t'hi pots portar bé". Dos missatges ben contradictoris. 

Una visita per resoldre les diferències 

Aquesta és la primera vegada que la tensió esclata en públic, però segurament no serà l'última. L'elecció del president del Senat era la primera passa de totes les negociacions a les quals s'enfronten ara els partits ultra, encara que hi hagi qui els defineixi com de centredreta, i de ben segur que Berlusconi seguirà lluitant per aconseguir el màxim poder possible i arraconar Meloni, tot i que aquesta hagi estat la guanyadora indiscutible de les eleccions. El número dos de Forza Italia ha intentat matisar els últims esdeveniments, assegurant que votarà en el mateix sentit que els seus socis, però les tensions són visibles. Ni tan sols la visita de Berlusconi a Meloni a la seu del seu partit poden amagar les fissures. Aquesta trobada entre els dos polítics va ser seguida amb molta atenció, ja que havia de servir per resoldre les diferències que els separen i signar la pau. Tot i que hi hagi hagut una petita pausa en les tensions, queden molts càrrecs per repartir i els italians ja estan preparats per a la següent batalla.