França ha fet un pas endavant per protegir el dret a l’avortament fent que esdevingui un dret constitucional. L’Assemblea Nacional francesa s’ha pronunciat aquest dijous per una àmplia majoria per convertir en constitucional el dret a l’avortament, i això es considera com una primera etapa pel seu blindatge, segons informa l’agència Efe.

La iniciativa, proposada inicialment per l’esquerra de la França Insubmisa i que després ha estat consensuada amb el partit Renaixement (liberal) del president francès, Emmanuel Macron, ha obtingut 337 vots favorables i 32 en contra. L’avortament està despenalitzat a França des de la Llei Veil, aprovada el 1975, però els diputats francesos volen anar més lluny tenint en compte el que està passant en altres indrets del món els EUA.

La proposta ha tingut el suport de totes les forces progressistes, dels diputats del partit de Macron i els seus aliats, així com de bona part dels conservadors. Malgrat que s’ha aconseguit fer aquest pas encara hi ha un recorregut a fer fins que es pugui recollir el dret en el text constitucional.

Els següents passos

El Senat ha d’adoptar la iniciativa en els mateixos termes amb què s’ha aprovat a la cambra baixa i després el Congrés, que és la reunió extraordinària de diputats i senadors, ha de donar-hi suport amb una majoria de tres cinquens. També hi ha la possibilitat d’accelerar el procés mitjançant un projecte de llei presentat pel govern.

El ministre de Justícia francès, Éric Dupond-Moretti, ha declarat: “És un dia històric que marca una etapa fonamental per al dret a l’avortament, perquè les dones disposin del seu cos, punt final”.

La cap de files de LFI, Mathilde Panot, ha dit que aquesta votació és un homenatge també a les dones de diversos països europeus com Polònia i Hongria, on el dret a la interrupció voluntària a l’embaràs està molt restringit. A França, l’avortament està actualment autoritzat fins al final de la setmana 14 d’embaràs.

El fet sorprenent ha arribat de la mà de la ultradreta francesa de Marine Le Pen en el partit de la qual, Reagrupament Nacional, hi conviuen polítics molt diversos, alguns a favor del matrimoni homosexual i altres més aferrats al catolicisme més conservador. Després d’una actitud pendular, Le Pen ha decidit donar suport al text, però vol que es fixi també el termini, les 14 setmanes actuals, ja que, a les propostes de llei, segons ells, es deixa la porta oberta a què s’ampliï.

La premsa francesa recull les declaracions del portaveu del partit de Le Pen: “El text proposat per la França Insubmisa és una mica curt, no hi ha per exemple límit en el temps, és a dir, seria possible avortar al cap de vuit mesos?”