El vespre de la setena jornada de la invasió russa a Ucraïna ha estat marcat per forts bombardejos sobre la capital, Kíev. Les sirenes per alertar la població dels bombardejos no s'han aturat fins al vespre, quan un míssil ha impactat prop de l'estació del Sud de la ciutat. De moment, però, el país resisteix i no està clar que Moscou hagi aconseguit el control de cap de les ciutats més importants després d'una setmana d'atacs. Així i tot, Rússia ha comunicat per primer cop des de l'inici de la invasió les baixes en el seu exèrcit. Concretament, el balanç en comptabilitza 498 morts i 1.597 ferits a les files russes, mentre que Ucraïna assegura que les xifres reals són molt més altes. A més a més, i malgrat el que Putin va prometre a Macron, els míssils arreu d'Ucraïna estarien impactant en molts casos contra edificis on hi ha població civil. El govern ucraïnès ha informat aquest dimecres que més de 2.000 civils han mort des de l'esclat de la guerra.

Explosió a l'estació

Segons diversos testimonis que omplen les xarxes socials, aquest ha estat el moment en què un míssil ha explotat prop de l'estació de ferrocarril a Kíev. Encara es desconeix si hi ha hagut morts i les vies encara estarien en ús. Aquesta estació és un punt clau on s'estan duent a terme les evacuacions de la població civil. L'objectiu de Putin després d'una setmana de mobilització militar seria encerclar la capital i fer-la caure, o atacar-la molt fortament per forçar la rendició del govern. Segons els Estats Units, l'exèrcit rus es trobaria "estancat" en l'intent de controlar Kíev, ha informat el Pentàgon. "Tenim alguns indicis, res que puguem verificar independentment al 100%, però són alguns indicis, que els ucraïnesos han intentat, de fet, alentir aquest comboi", ha apuntat el portaveu del Departament de Defensa estatunidenc, John Kirby, en una roda de premsa. El responsable estatunidenc ha afegit que un altre dels motius de l'estancament del comboi, que avança des del nord cap a la capital ucraïnesa, són "problemes logístics i de manteniment", que els russos no havien anticipat. A això se suma les tàctiques de guerrilla que ha emprat en les darreres jornades la població civil d'acord amb les recomanacions del govern ucraïnès, que inclouen barrar el pas, desorientar i disparar contra els vehicles de subministrament russos

D'altra banda, el ministeri d'Interior ucraïnès ha informat que un altre míssil rus hauria impactat i destrossat una planta de subministrament de calefacció, fet que hauria deixat part de la ciutat sense poder escalfar les cases. Mentrestant, al sud d'Ucraïna "sembla que les forces russes estan afrontant en general menys resistència que en el nord", ha indicat Kirby.

 

Bombes al sud

Paral·lelament, Khàrkiv, la segona ciutat d'Ucraïna amb 1,4 milions d'habitants i situada a l'est del país, ha estat atacada aquest dimecres per les forces russes amb míssils contra diversos edificis oficials i una universitat, han informat les Forces Armades ucraïneses. En els atacs han mort almenys quatre persones i nou més han resultat ferides. Les explosions han tingut lloc en el centre mateix de Khàrkiv, a 1,5 quilòmetres de la plaça de la Llibertat, que va ser bombardejat la nit anterior. A més, durant la matinada Rússia ha llançat tropes aerotransportades, que han pres el control l'estació de tren i el port fluvial i han atacat un hospital militar, on s'han enfrontat amb soldats ucraïnesos. Mentrestant, prossegueixen els combats entre les forces ucraïneses i russa pel control de la ciutat de Mariúpol, al sud del país.