ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

El Ministeri de Defensa d'Ucraïna ha fet una crida a la població per "desorientar a l'enemic junts". El govern ucraïnès ha demanat als ciutadans eliminar cartells amb números i noms de carrers, ciutats i pobles a les seves regions "per confondre i desorientar a l'enemic". A través d'un tuit ha reclamat fer "tot el possible per a desfer-nos de l'ocupant rus el més aviat possible". En aquest sentit, l'exèrcit d'Ucraïna ha demanat a la població de Kíev resistir "per tots els mitjans" l'atac rus, mentre que el Ministeri de l'Interior ha confirmat la distribució d'un total de 25.000 armes automàtiques i més de 10 milions de cartutxos de munició entre la població de la capital ucraïnesa sota la presumpció que, com apuntava el president, Volodímir Zelenski, "milers de militars russos" ja es troben al país. 

Defensa de Kíev

El ministre de l'Interior ucraïnès, Denis Monastirski, ha anunciat el lliurament de les armes automàtiques, al costat d'altres antitancs, en un vídeo publicat aquest dissabte en el qual assegura que "Kíev es defensarà a si mateixa" i ha expressat el seu orgull davant el caràcter d'una població "organitzada i que no ha recorregut ni al robatori ni als saquejos". Tot això després que l'Exèrcit ucraïnès animés als ciutadans a "tallar arbres, construir barricades, cremar pneumàtics" a "utilitzar tot el possible" per a impedir l'avanç de les tropes russes, segons un comunicat publicat al Facebook oficial del Ministeri. "Els ocupants han de comprendre que aquí no se'ls vol i que els farem front en cada carrer fins que els entre el pànic amb només mirar a les nostres ciutats", ha asseverat l'Exèrcit. Tot això després que aquest dissabte, el cap de l'Estat ucraïnès avancés que "més de 100.000 invasors estan en la nostra terra", en referència a les tropes russes, a les quals ha acusat de "disparar sense miraments contra edificis residencials", segons ha confirmat en el seu compte de Twitter.

D'altra banda, Ucraïna ha acusat aquest dissabte a Rússia de voler portar unes eventuals negociacions per a aturar la guerra a un "carreró sense sortida abans que comencin", en afirmar falsament que Kíev es nega a asseure's a la taula per a dialogar i posar condicions a les converses. "Els seus comentaris que suposadament ens neguem a negociar són només part de les seves tàctiques", ha afirmat l'assessor del cap de l'Oficina de la Presidència ucraïnesa, Mykhailo Podoliak. 

Ofensiva russa

En paral·lel, el Ministeri de Defensa de Rússia ha ordenat aquest dissabte a l'Exèrcit iniciar una ofensiva en totes les direccions per a fer-se com més aviat millor amb el complet control del país, mentre l'exèrcit ucraïnès intenta resistir i conservar la capital, Kíev, on roman el president Volodimir Zelenski, que continua animant a la resistència a l'invasor. Aquesta decisió russa s'ha pres després d'acusar a Kíev de negar-se a asseure's en la taula de negociacions amb el Kremlin. "Després que la part ucraïnesa rebutgés el procés de converses, avui se'ls ha donat a totes les unitats l'ordre d'iniciar una ofensiva en totes les direccions en correspondència amb el pla de l'operació”, ha declarat en una roda de premsa el portaveu del Ministeri de Defensa de Rússia, Ígor Konashénkov.

Per la seva banda, el president ucraïnès ha assegurat aquest dissabte que les seves tropes han fet "descarrilar" el pla d'atac rus contra Kíev, en el qual Rússia va emprar "tot" per a assaltar-la, inclosos sabotejadors i tropes aerotransportades. "Hem resistit i estem repel·lint amb èxit els atacs enemics. La lluita continua en moltes ciutats i regions del nostre país. Kíev i les ciutats clau al voltant de la capital estan controlades pel nostre Exèrcit", ha assenyalat Zelenski en l'enèsima al·locució a la nació difosa per l'Oficina de la Presidència.