La població civil fa cas de les recomanacions del govern ucraïnès i empra tàctiques de guerrilla per frenar l'avenç de l'exèrcit rus. Entre altres directrius, com ara canviar els noms als senyals de trànsit per confondre l'invasor, els ciutadans haurien aconseguit bloquejar carreteres i ponts per evitar que els militars tinguin accés a una planta d'energia nuclear a la ciutat d'Energodar. Es tracta d'una zona d'uns 50.000 habitants a les portes de la important ciutat industrial de Zaporiyia banyat pel Dnièper. Així ho han informat diversos mitjans, que també han difós imatges dels talls. Segons aquests vídeos, els ciutadans han bloquejat el pas amb pneumàtics, tancs abandonats i camions. Alguns testimonis asseguren que l'exèrcit invasor ha obert foc contra la població en aquest punt.

Resistència

Així, i tot seguint les recomanacions de l'Executiu ucraïnès, la població civil que no ha fugit del país treballa per impedir, o almenys obstaculitzar, l'avenç de les forces russes. Les directrius per fomentar la resistència han deixat imatges com aquestes a la ciutat d'Energodar, en la que la població s'ha organitzat per dur a terme tàctiques de guerrilla i aturar la invasió. Segons algunes fonts, l'acció hauria estat impulsada pels mateixos treballadors de la planta nuclear, per tal de barrar el pas als russos cap a les instal·lacions i cap a la resta d'Ucraïna. A banda de pneumàtics i vehicles, els civils haurien ocupat la carretera ells mateixos per tallar-la, guarnits amb banderes ucraïneses, i haurien estat víctimes de l'exèrcit rus, que els hauria llençat granades.

 

 

Tàctiques

Les autoritats ucraïneses estarien treballant per intentar eliminar els senyals de trànsit per confondre a les forces militars russes a les carreteres. Altres, senyals públics van directament dirigits als soldats russos. Ukravtodor, l'agència governamental de carreteres d'Ucraïna, ha publicat un missatge a través de Facebook dient que els russos no podien navegar pel terreny. "Ajudem-los a anar directament a l'intern", deia l'agència aquest dissabte. Així, la mateixa agència demanava als governs locals i comunitats que ajudessin a confondre'ls. No han estat els únics. El Ministeri de Defensa d'Ucraïna ha publicat un missatge similar demanant a la població que "confonguin i desorientin a l'enemic que es mou il·legalment per Ucraïna" i que eliminin els cartells amb números i noms de carrers, pobles i ciutats. "Fem tot el possible per netejar Ucraïna de l'ocupant rus com més aviat millor", ha escrit el ministeri. Unes confusions que ja es comencen a veure a les carreteres, com es pot veure en el tuit que comparteix l'analista Alex Kokcharov. No està clar quants cartells s'han pogut treure fins ara.