El bombardeig de l’exèrcit rus contra la torre de retransmissions televisives de la capital d’Ucraïna va deixar cinc morts militars i cinc morts civils. Entre els civils avui s’ha confirmat que un dels homes que va morir pel llançament de míssils ordenat pel Vladímir Putin és el càmera de televisió Yevhenii Sakun (Евгений Сакун), un home que havia col·laborat amb l’agència de notícies espanyola EFE i la corresponsal d’aquesta agència allà, Olga Tokariuk. Ella mateixa ha confirmat aquest dimecres la mort del seu excompany, de nacionalitat ucraïnesa, víctima dels atacs russos contra aquesta infraestructura. El bombardeig volia deixar Kíev (Kyїv) sense televisió per complicar la recepció d’informació per part dels ciutadans de la ciutat que està sota el setge de les militars ocupants. 

Sakun estava cobrint informativament la guerra que Rússia ha declarat al seu país, gravant imatges per la televisió Kiev Live dels atacs, per terra i aire, que estan rebent les ciutats que els russos volen veure capitular. El càmera estava prop de la torre de televisió de Kíev, a la zona de Babi Yar, un espai clau de la Segona Guerra Mundial, lloc on van ser assassinats pels nazis més de 33.000 jueus en només dos dies. 

"Memòria eterna"

La corresponsal d’EFE a Ucraïna, en una emocionada piulada a Twitter, ha fet oficial la mort del càmera. "Va ser un plaer treballar amb ell”, ha assegurat, acompanyant el missatge amb una foto de la targeta professional de premsa del càmera assassinat. "Estic devastada per aquesta notícia. Memòria eterna”, apunta la periodista.

L’assassinat de Yevhenii Sakun és una demostració més, si feia falta, que Putin no respecta els acords internacionals ni els compromisos que ell va arribar fins i tot amb el president francès Emmanuel Macron: no atacar a civils. Sakun és una de les 2.000 persones civils -sense comptar militars- que han mort, segons el govern d’Ucraïna, des de l’inici de les hostilitats de l’exèrcit de Putin.

L’ofensiva fa dies que està en marxa i si bé els plans russos era avançar com en un passeig triomfal sobre terra d’Ucraïna, de moment les grans ciutats encara planten batalla als enemics amb qualsevol arma que troben o poden aconseguir. D'altra banda, l'ONU calcula que 836.000 persones han fugit fins ara d'Ucraïna als països occidentals, a conseqüència de la guerra.

Detingut un periodista basc a Polònia

Dilluns a primera hora del matí l'Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego (ABW), l'equivalent polonès al CNI espanyol, va detenir el periodista basc Pablo González que estava a la frontera entre Polònia i Ucraïna seguint l'evolució de la crisi humanitària pels refugiats que fugen del país assetjat per Putin. Segons ha explicat el seu advocat Gonzalo Boye, després de gairebé tres dies d'arrest, no s'ha pogut contactar amb les autoritats poloneses, ni aclarir per quin motiu aquesta agència d'intel·ligència interior ha detingut al periodista col·laborador de Público, La Sexta i Gara.