Milers de ciutadans russos fugen del seu país a través de Finlàndia en els últims dies arran de les sancions imposades contra Moscou per la invasió d'Ucraïna. A més a més, la intensificació de la repressió a les protestes contra el govern de Vladímir Putin també ha forçat la sortida de periodistes, entre altres persones perseguides pel règim. Al seu torn, el tancament de l'espai aeri entre Rússia i Europa obliga els desplaçats a viatjar en tren o cotxe a través de Finlàndia. Segons la companyia ferroviària estatal finlandesa VR, l'Allegro, el tren d'alta velocitat que connecta Sant PetersburgHèlsinki dues vegades al dia en menys de tres hores i mitja, ha esgotat tots els bitllets disponibles des de diumenge passat i s'espera que la situació continuï durant les pròximes setmanes. A sobre, la pandèmia de coronavirus complica encara més els moviments d'aquestes persones: "A causa de la pandèmia de covid-19 hem reduït a la meitat l'oferta de seients, el que significa que estan arribant de Rússia gairebé 700 persones al dia", ha assenyalat a un mitjà local un directiu de VR.

700 persones al dia

Malgrat les restriccions i els intents de Moscou per mantenir una certa normalitat, el volum de passatgers s'ha multiplicat per nou respecte al volum normal de les setmanes prèvies a l'esclat de la guerra, quan amb prou feines hi havia viatgers a causa de la pandèmia. L'Allegro és en aquests moments l'únic enllaç ferroviari en funcionament entre Rússia i la UE i en aquests moments, per exigències de Moscou, només admet passatgers amb nacionalitat russa o finlandesa. Habitualment poc més de la meitat dels passatgers que viatgen a Hèlsinki des de Sant Petersburg són russos, però aquests últims dies el percentatge s'acosta al 70%, ha indicat l'empresa. La Guàrdia Fronterera finlandesa també ha informat que durant l'última setmana s'ha produït un clar augment del trànsit sobre raïls que arriba a Finlàndia per la frontera sud amb Rússia, segons la televisió estatal YLE. El punt fronterer més concorregut en aquests moments és el de Vaalimaa, situat en la ruta més directa entre Hèlsinki i Sant Petersburg, per on travessen la frontera unes 1.500 persones al dia, sobretot en direcció Finlàndia. "Tot indica que en els pròxims dies o setmanes hi haurà cada vegada més persones que volen travessar la frontera", asseguren les fonts policials de YLE.

Por al futur

Les raons per l'èxode a Europa estan directament relacionades amb la guerra i la por pel que encara ha d'arribar: "La gent està fugint de les sancions, perquè temen que la vida quotidiana a Rússia es torni impossible", asegura l'Agrupació Finlandesa d'Associacions russoparlants (Faro). Segons Faro, la majoria dels russos que venen a Finlàndia té parents al país nòrdic o en altres països europeus i esperen obtenir un permís de residència per a poder quedar-se més temps quan caduquin els seus visats. A banda dels oligarques afectats directament per les sancions d'occident, no hi ha cap dubte que el boicot repercutirà en la població general. D'altra banda, l'increment de la repressió de manifestants i mitjans per part del règim de Putin i l'enduriment de les lleis per reprimir-los també força l'exili de persones perseguides per raons polítiques.