La policia russa ha intentat impedir a Moscou, Sant Petersburg i altres localitats concentracions improvisades contra la guerra, i això ha provocat moments de tensió, que han acabat en centenars de detencions. Els policies han indicat als manifestants que es dissolguessin o es consideraria que fan desobediència a les autoritats. Escenes similars s'han produït a Kaliningrad i en alguna altra localitat. Centenars de persones han participat en la marxa de Sant Petersburg, que portava el lema del No a la guerra. Alguns dels concentrats han estat detinguts pel sol fet de treure un paper on hi havia escrit un missatge crític contra l'ofensiva militar a Ucraïna, com li ha passat a aquesta noia, segons ha explicat un periodista de The Guardian.

 

 

 

Mentrestant a Barcelona, amb el cor encongit veient i actualitzant les notícies des del mòbil, i preocupats pels seus familiars, que són en algunes de les ciutats de noms gairebé impronunciables, un centenar d'ucraïnesos s’han concentrat des de primera hora del matí davant de la seu del consolat del país de Vladímir Putin a Barcelona, a l’avinguda de Pearson, a la zona alta de la capital de Catalunya. Les desenes de persones que s’han concentrat davant del consolat rus han mostrat banderes d’Ucraïna, d’Europa i d’Espanya, i no s’han cansat de cridar contra la guerra i contra el president Putin, a qui acusen de ser “boig” i “d’ocupant”. La concentració s’ha desenvolupat durant tot el matí sense incidents, però la tranquil·litat s’ha anat trencant, a estones, pels crits dels concentrats i també pels insults contra ciutadans de nacionalitat russa que entraven i sortien de la seu consular per fer-hi gestions. A l’interior, si bé amb el rerefons dels crits i les notícies que arriben des de Rússia, se segueix oferint servei administratiu amb normalitat.

A l’exterior, blindat pels Mossos d’Esquadra, alguns ciutadans ucraïnesos residents a Barcelona han explicat on tenen familiars i com hi han pogut parlar, durant el matí, tot i les fallades dels mecanismes de comunicació i talls d’electricitat que estan patint les ciutats més properes a la frontera amb Rússia. Una família ucraïnesa que fa quatre anys que viu a Barcelona ha clamat per la intervenció de la Unió Europea i l’OTAN per posar punt final a l’ocupació russa i alerten que a Putin no li interessa el seu país. “Avui de matinada ha començat una guerra contra el món lliure, és una guerra mundial”, asseguren. “Ja hi ha hagut altres guerres contra Ucraïna, avui és diferent. I Europa ho ha d’aturar”, insisteixen. La guerra contra ells, però, asseguren, fa vuit anys que dura, amb diverses forces i atacs contra civils a la part fronterera. 

 A la fotografia principal, detinguda amb el cartell "No a la guerra" a Sant Petersburg | @chert73743