L'exvicepresidenta del Parlament Europeu imputada en el cas de corrupció del Qatargate, Eva Kaili, ha quedat en llibertat sense braçalet electrònic després de quatre mesos en presó preventiva i prop de mes i mig en arrest domiciliari. En un breu comunicat publicat aquest dimecres, la Fiscalia federal belga ha assenyalat que l'arrest domiciliari "ja no és necessari per a la investigació" i que, per tant, "quedarà lliure sota control judicial". També ha assenyalat que la posada en llibertat de l'encara eurodiputada grega està subjecta a les "condicions habituals" en aquest tipus de casos, sense precisar si això implica que necessiti autorització del jutge per abandonar el país o si està autoritzada a tenir contacte amb altres investigats en la trama de suborns de Qatar i el Marroc a l'Eurocambra. 

Kaili, que portava en arrest domiciliari des del 12 d'abril passat, havia estat detinguda en una batuda a Bèlgica el 9 de desembre malgrat tenir immunitat parlamentària perquè les autoritats van considerar que havia comès un delicte flagrant. Posteriorment, va ser imputada per presumptes delictes de corrupció i blanqueig de capitals. Els investigadors van trobar centenars de milers d'euros en metàl·lic entre casa seva i una maleta amb què el pare intentava fugir d'un hotel de la capital belga.

Panzeri continua en arrest domiciliari

També van quedar en llibertat sense braçalet electrònic el 9 de maig passat eurodiputat belga Marc Tarabella i l'exparella de Kaili i assistent de l'exeurodiputat Pier Antonio Panzeri, l'italià Francesco Giorgi. Actualment, Panzeri, considerat el líder de la trama, és l'únic que es manté en arrest domiciliari. Panzeri, el suposat "cervell" de l'esquema corrupte, va acordar col·laborar amb la Justícia com a "penedit" per obtenir una reducció de la futura condemna, a canvi de la seva confessió i d'assenyalar altres implicats i explicar el funcionament de la trama. Al registre del seu domicili a Brussel·les, la policia havia trobat 600.000 euros en metàl·lic en una sèrie de batudes simultànies al desembre, en què també es va registrar la seu de l'ONG que presideix, 'Fight Impunity'. 

En aquelles operacions es van decomissar telèfons mòbils i equips informàtics i es va detenir també el “lobbista” i llavors secretari general de l'ONG 'No Peace Without Justice', que ha abandonat el càrrec per decisió pròpia, Niccolo Figa-Talamanca. A més, un altre eurodiputat italià a qui també se li va retirar la immunitat parlamentària perquè la justícia el pogués investigar, Andrea Cozzolino, es troba en arrest domiciliari a Napols, en una situació similar a la de la comptable de Panzeri, Monica Rossana Bellini.