Comença el procés judicial penal contra l'expolicia Derek Chauvin, qui afronta càrrecs per assassinat en segon grau i homicidi involuntari per la mort de George Floyd l'any passat a Minneapolis (Minnesota). La víctima va morir per asfíxia quan Chauvin el va retenir pressionant-li el genoll en el seu coll durant més de 8 minuts.

El judici, que comença aquesta setmana, és viscut amb gran expectació per part de la comunitat afroamericana. Des del moviment Black Lives Matter ('les vides negres importen' en anglès), reivindiquen una revisió profunda del sistema i el desfinançament de la policia, a qui acusen de perpetrar assassinats contra les persones negres de manera sistemàtica i amb impunitat.

Complicacions en el judici

L'inici de la primera fase del judici penal, l'elecció dels dotze integrants del jutjat popular, estava programat per aquest dilluns. Malgrat això, el jutge al capdavant del cas, Peter Cahill, ha prorrogat el judici 24 hores per deliberar la inclusió d'un tercer càrrec contra Chauvin: l'assassinat en tercer grau.

Precisament, aquesta acusació va ser un dels detonants claus el passat maig de les protestes massives, ja que la condemna per l'assassinat en tercer grau és molt més curta. Els activistes de drets civils afroamericans van veure aquest fet com una prova més de la impunitat de la brutalitat policial contra la seva comunitat, el que va despertar protestes exigint càrrecs més severs.

De moment, la fiscalia ha demanat la suspensió del judici mentre es decideix si s'inclou aquest tercer càrrec. Per la seva part, la defensa ha anunciat que apel·larà aquesta decisió al Tribunal Suprem de l'estat de Minnesota. Malgrat això el jutge ha decidit reprendre el procés judicial aquest dimarts, encara que es podria suspendre si els tribunals decideixen a favor dels fiscals.

Les bases del judici

Abans de l'inici del procés judicial, els amics i familiars de Floyd han exigit una sentència dura contra el policia: "Chauvin va treure l'ànima del cos del meu germà, mentre suplicava per la seva mare. Cap home hauria de fer això. Necessito justícia per a George; necessitem una condemna," ha declarat el seu germà Philonise Floyd.

Floyd va ser detingut el 25 de maig del 2020 sota la sospita d'haver intentat usar un bitllet fals de 20 dòlars en un supermercat. La seva mort va despertar l'onada de protestes antiracistes més multitudinàries des de l'assassinat de l'activista Martin Luther King Jr. l'any 1968.

 

protesta black lives matter george floyd washington efe

Protestes de Black Lives Matter a Washington / Efe

En el judici civil, la ciutat de Minneapolis va arribar a un acord amb la família de la víctima, a qui se'ls va indemnitzar amb 27 milions de dòlars. Malgrat això, ni la família ni els activistes de drets civils se senten satisfets, i critiquen que la ciutat hauria d'invertir més diners en les zones més desfavorides, on les persones negres pateixen violència policial, però també institucional, on són marginades i privades d'oportunitats.

L'expolicia Chavin s'enfronta a penes de 10 a 40 anys de presó pels càrrecs presentats en contra seu. Mentre la fiscalia s'aferrarà als vídeos de la mort de Floyd per demostrar la mala pràctica del policia, la defensa de l'acusat intentarà demostrar que l'agent actuava en defensa pròpia, i que la mort de Floyd es va produir a causa de malalties congènites i l'ús d'estupefaents com la metamfetamina.

L'advocat de la família de la víctima, Ben Crump, ha advertit que la defensa de Chauvin "atacarà el caràcter" de Floyd durant el judici per tal de deshumanitzar-lo. "L'única cosa que va matar a George Floyd va ser una sobredosi de força excessiva."

"Em mataran, em mataran"


Les imatges de la mort de George Floyd van fer la volta al món, no pel seu alt grau de violència, sinó precisament per la indiferència dels agents policials mentre la víctima agonitzava i alertava en 20 ocasions que no podia respirar. Les gravacions van retratar l'actitud de la policia cap als afroamericans, el poc valor que s'atribueix a les persones negres i la seguretat amb la qual actuen, sabent que seran protegits pel sistema.

 

 

Els fets del 25 de maig van desencadenar una sèrie de protestes, aldarulls i enfrontaments violents contra les forces de seguretat setmanes després dels fets.

 

Foto principal: protesta contra l'assassinat de George Floyd / Efe