La violència racial va prosseguir aquest diumenge a les principals capitals dels EUA mentre el president Donald Trump va culpar dels aldarulls a l'extrema esquerra, que va personificar en el moviment Antifa.

Les protestes, que solen començar amb un ambient pacífic, deriven després en incidents amb les forces de seguretat, malgrat la declaració del toc de queda en almenys quaranta ciutats del país i l'activació de la Guàrdia Nacional en quinze estats i a la ciutat de Washington, la capital.

El motiu de les protestes és la mort de l'afroamericà George Floyd a Mineápolis després que un policia blanc l'immobilitzés, ja emmanillat, amb el genoll al coll durant diversos minuts, malgrat els seus precs que no podia respirar.

fa94489dbc3f8f4d2972c4a348f35d5dcd265bca

Washington en flames

Una de les més virulentes de la nit han estat les que han tingut lloc a Washington, que van començar davant la Casa Blanca, on els manifestants van prendre fogueres, que van derivar després en incendis i enfrontaments amb la policia en zones veïnes.

El Departament de Bombers del Districte de Colúmbia va informar en el seu compte de Twitter sobre incendis al soterrani de l'Església Episcopal St. John's, així com en una instal·lació ubicada en el Lafayette Square (la plaça situada davant la casa presidencial) i a la seu d'AFL-VA CIAR, la plataforma de sindicats més important del país.

dce8668213ef94637d554b687ae810d61d277491

I com ha passat en altres ciutats en els últims dies, després d'un atac contra un cotxe patrulla al carrer 14, la policia va llançar pilotes de goma i va carregar contra els presents, inclosos diversos periodistes, entre ells un camarógrafo de EFE/EPA.

Trump al búnquer

Mitjans locals han informat avui que davant de les violentes protestes que succeïen en aquest mateix lloc, el Servei Secret, encarregat de la seguretat del president, va protegir divendres passat al búnquer subterrani de la Casa Blanca a Trump.

Segons CNN, Trump va estar al búnquer prop d'una hora abans de tornar al la zona de la Casa Blanca que li serveix de residència, sense que se sàpiga si la seva esposa, Melania, i el seu fill Barron li van acompanyar.

Es dona la circumstància que dissabte, Trump es va referir a aquests disturbis en un tuit i les va atribuir a busca-raons "totalment professionals", com sol al·ludir als membres de l'Antifa.

f1a7c8e2c86b0a7ad203decfcfad2a417b82f14c

L'Antifa, grup terrorista

"Els Estats Units d'Amèrica designaran a ANTIFA com una organització terrorista", va tuitejar aquest diumenge Trump quan milers de persones es preparaven ja per protestar de nou per la mort de l'afroamericà Floyd dilluns passat a Mineápolis (Minesota) quan estava sent detingut per la policia.

També el fiscal general, William Barr, va assegurar en una declaració que ordenarà a la Força de Tasques Conjunta de l'FBI que identifiqui als "grups radicals i agitadors externs" que aprofiten aquestes protestes per "perseguir la seva pròpia agenda".

"La violència instigada i duta a terme per l'Antifa i per altres grups similars en relació amb els aldarulls és terrorisme domèstic i serà tractada en conseqüència", va advertir Barr.

El moviment antifeixista nord-americà, conegut com ANTIFA, és un petit però sorollós grup radical que, després de l'arribada de Trump a la Casa Blanca, s'ha fet cada vegada més actiu, sobretot per contrarestar les manifestacions dels supremacistes blancs.

La legisladora demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez es va preguntar per què l'FBI no tracta els supremacistes blancs, grups que són simpatitzants de Trump, també com grups de terrorisme intern.

També la Unió Nord-Americana de Llibertats Civils (ACLU) va criticar l'anunci de Trump i va dir que "no té l'autoritat legal per designar un grup com (terrorista) intern".

El Govern dels Estats Units té una llista d'organitzacions internacionals i països que considera com a terroristes, però no existeix un estatut de terrorisme intern.

Grups organitzats saquegen a Los Angeles

A Los Angeles, ciutat que va avançar el toc de queda per evitar incidents, mentre tenien lloc marxes en protesta per la mort de Floyd, hi havia grups organitzats que es traslladaven amb cotxe iniciant saquejos després de trencar vidres de negocis.

Segons va poder constatar Efe, les actuacions violentes van succeir mentre en carrers propers centenars de manifestants protestaven pacíficament, amb minuts de silenci en honor Floyd.

En el cas de Los Angeles, la tensa situació recorda els violents disturbis que el 1992 es van saldar amb més de 50 morts i 2.000 ferits, després d'un altre sonat cas de brutalitat policial contra un ciutadà afroamericà

Tranquil·litat relativa a Mineopolis

I a Mineápolis, on es van originar aquestes protestes, les forces de seguretat van arrestar aquest diumenge uns 150 manifestants que van desafiar el toc de queda, en la primera nit sense violència des que va esclatar la revolta racial.

A diferència de dissabte, quan policies i militars van utilitzar la força per dispersar les protestes, l'estratègia d'aquest diumenge va ser envoltar per complet al grup, que en veure's sense sortida possible simplement van claudicar