El president nord-americà, Joe Biden, estudia la possibilitat que el govern federal pugui ordenar la vacunació obligatòria per a tots els ciutadans. Així ho ha explicat aquest dijous en declaracions als periodistes sobre les noves mesures contra la covid.

Davant l'increment exponencial de casos en les últimes setmanes a causa de la ràpida transmissió de la variant Delta que ja va comportar el retorn de la mascareta obligatòria, el demòcrata ha reconegut que veuria de manera positiva que els estats, les empreses privades o les escoles fessin obligatòria la vacunació contra la covid. "La qüestió és si el govern federal pot ordenar-ho a tot el país. Encara no ho sé", ha admès. 

Canvi d'estratègia

Aquesta és la primera vegada que Biden suggereix la possibilitat que la vacunació acabi sent obligatòria, en un moment en el qual el país ha sofert una escalada de contagis per culpa de la variant delta. A més, sembla sorprenent que es contempli la mesura en un país federal, on històricament hi ha hagut un fort rebuig o escepticisme per la centralització i la imposició d'obligacions tan restrictives per part de la Casa Blanca. 

Dimarts passat, en la seva roda de premsa diària, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, insistia, per contra, que "no és el paper" del Govern federal obligar a la vacunació, i va posar en dubte que tingui  "el poder" de fer-lo, legalment.

Obliga a 4 milions 

Encara que a priori sembla que la mesura no arribarà a fer-se efectiva, la realitat és que els Estats Units ja ha emprès diverses estratègies per tal de fer pujar el nombre de vacunats, un problema que preocupa greument al president.

Malgrat que la campanya de vacunació de Biden va ser ràpida i efectiva, el percentatge d'immunitzats s'ha estancat en les últimes setmanes, un fet que s'atribueix a la por i la desinformació sobre la vacuna i el nombre de negacionistes de la pandèmia que es neguen a rebre-la. 

La Casa Blanca també ha anunciat aquest dijous que obligarà als més de 4 milions de treballadors del Govern estatunidenc a mostrar un certificat de vacunació contra la covid-19 si no volen sotmetre's a test de manera regular, una mesura similar a la que Macron ha imposat a França

A més dels funcionaris, el govern també obligarà a tots els contractistes que treballin per l'administració a vacunar els seus empleats: "Si vosté vol treballar pel govern federal, vacuni als seus treballadors", ha sentenciat Biden. 

 

Foto principal: el president dels Estats Units, Joe Biden / Efe