La imparable expansió de la variant delta per tot el món ha dut als Estats Units (EUA) a proposar la recuperació de la mascareta a la seva població vacunada. Les autoritats sanitàries nord-americanes han recomanat a la població protegida amb la pauta completa de vacunació que torni a dur la mascareta en interiors a aquelles zones del país amb major risc de contagis. 

La decisió arriba just dos mesos i mig després que el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, en les seves sigles en anglès) aconsellés a les persones amb la pauta completa que anessin sense mascareta la major part del temps, fins i tot en interiors. Ara, però, el CDC ha hagut de tirar enrere i la seva directora, Rochelle Walensky, ha assegurat que:  "Portar mascareta haurà de ser part de la vida de les persones que ja han estat vacunades", segons recull Efe. 

Gran part del país

La recomanació del CDC es milita a les zones amb un major risc de contagi, que a la pràctica és la majoria del país. La situació epidemiològica als Estats Units ha empitjorat i gairebé el 63% del territori estatunidenc, aproximadament dos terços dels comtats, es consideren zones amb índex "alts o notables" de contagis de covid. Hi ha estats on tots els comtats es consideren d'alt risc com a Florida, Louisiana i Arkansas. 

Les persones vacunades amb la pauta completa poden consultar l'estat en el qual es troba el comtat en què està a través de la web del CDC. D'aquesta manera es pretén que la responsabilitat individual de les persones immunitzades actuï a l’hora de decidir si es porta mascareta, ja que aquesta només és una recomanació. 

Una recomanació dolorosa 

Malgrat que es tracta d'una mesura no obligatòria, les recomanacions del CDC acostumen a influir en les mesures d'obligat compliment que adopten les autoritats estatals i locals. Per això, Walensky ha assegurat que el canvi de recomanacions ha estat difícil i més tenint en compte que fa dues setmanes els missatges que sortien de la institució auguraven la tornada a la normalitat de forma gradual. 

El president Joe Biden ha donat la seva opinió sobre les noves mesures que recomana el CDC: "Espero que tots els nord-americans que viuen a les àrees cobertes per les directrius del CDC segueixin (les recomanacions), jo per descomptat ho faré quan viatge a aquestes àrees".

Noves precaucions per viatjar

Els Estats Units han tornat a incloure a Espanya i Portugal en la seva llista de països no recomanables per viatjar a causa de l'empitjorament de les dades epidemiològiques. El Departament d'Estat ho ha anunciat en un comunicat on també han sumat a Xipre i Kirguizistan.

El CDC, ha catalogat l'estat espanyol en el nivell 4 de risc. La institució CDC compta amb un màxim de quatre nivells de perillositat per viatjar: baix (1), moderat (2), alt (3) i molt alt (4). 

 

Imatge principal: Mascaretes quirúrgiques sobre una taula / Unsplash