Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units ha constatat que la variant Delta de la covid-19 és tan contagiosa com la varicel·la i podria provocar una malaltia greu. També és més probable que aquesta variant del virus, originada a l’Índia, trenqui les proteccions originades per les vacunes, segons l'informe.

Tanmateix, les xifres dels CDC mostren com les vacunes són molt efectives per prevenir malalties greus, hospitalitzacions i morts en persones que s'han vacunat, tal com informa el New York Times, citant l'informe dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties.

La variant Delta, més transmissible que la grip

Una nova investigació també va mostrar que les persones vacunades i infectades amb la variant Delta portaven grans quantitats del virus al nas i al coll, segons va informar la directora dels CDC, Rochelle Walensky, al Times. La variant Delta produeix quantitats de virus que són deu cops més altes que el que produeix la variant Alfa. La variant Delta té mil cops més càrrega viral que l'original.

La variant Delta és més transmissible que els virus que causen la síndrome respiratòria d'Orient Mitjà (MERS), SARS, Ebola, el constipat comú, la grip estacional i la verola, segons l'informe. El pròxim pas per a l'agència és "reconèixer que la guerra contra el coronavirus ha canviat", diu l'informe citant el document.

La importància de la mascareta

El document també expressa la preocupació entre els científics sobre la propagació d'aquesta variant per tots els Estats Units. "Els CDC està molt preocupat amb les dades que arriben que la variant Delta és una amenaça molt seria que requereix una reacció immediata", diu un funcionari al New York Times.

Les dades també suggereixen que les persones amb un sistema immunitari dèbil haurien de dur mascaretes, fins i tot en llocs que no tenen una alta transmissió del virus. Així o haurien de fer també aquelles persones que estiguin en contacte amb nens petits, adults o persones vulnerables. 

Les persones contagiades amb la variant delta tenen una càrrega viral aproximadament 1.000 vegades major que els infectats amb la versió original. Amb aquesta variant, la immunitat ja no s'assolirà amb el 70% de la població vacunada, sinó que caldrà arribar al 85%, segons va anunciar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.  Segons el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola,  només a Barcelona ciutat el 88% dels casos són de la variant delta. 

 

Imatge principal: Una dosi de la vacuna de Janssen / Efe.