L'exèrcit dels Estats Units ha abatut aquest dissabte un globus espia xinès sobre la costa de l'oceà Atlàntic, segons ha informat un funcionari nord-americà a la cadena CNN. Minuts més tard, el secretari de Defensa dels EUA, Lloyd J. Austin, ha confirmat que, sota la direcció del president Joe Biden, han abatut "amb èxit" l'aparell d'origen xinès que feia dies que sobrevolava el territori. A través d'un comunicat, ha detallat que han fet caure el globus amb dos avions de combat quan ja sobrevolava les aigües de Carolina del Nord i del Sud. Diversos efectius de l'exèrcit s'han desplaçat fins a la zona per si és necessari recuperar les restes del globus.

Tot i que en un principi el govern estatunidenc va aparcar la idea d'abatre el globus, finalment aquest dissabte el Pentàgon ha decidit actuar. Després que el globus d'origen xinès sobrevolés les Illes Aleutianes (Alaska) a través del Canadà i es dirigís cap a Montana, lloc on es va detectar, les forces dels Estats Units l'han fet caure a la costa de l'Atlàntic. El president Joe Biden ja havia advertit hores abans des de Syracuse, Nova York, que la seva administració "s'encarregaria" del presumpte globus espia xinès i que ja havia debatut les diferents opcions amb alts funcionaris militars des que es va detectar la seva presència.

En un comunicat, Defensa ha explicat que Biden ha donat la seva autorització per abatre el globus quan la missió es pogués assolir "tan aviat com la missió pogués complir-se sense un risc indegut per a les vides dels estatunidencs que es trobin en la trajectòria del globus". És per això que, després d'una anàlisi "acurada", han valorat les diferents vies per fer caure l'aparell "de manera segura" sobre l'aigua i s'ha decidit actuar aquest dissabte en coordinació amb el govern del Canadà.

Davant l'actuació prevista, l'Administració Federal d'Aviació (FAA) ha emès una ordre per aturar el funcionament de tres aeroports pròxims a la zona i ha restringit l'espai aeri "per donar suport al Departament de Defensa en un esforç de seguretat nacional". En concret, ha tancat l'espai aeri prop de Myrtle Beach i han aturat el funcionament dels aeroports de Wilmington, situat a Carolina del Nord, i els de Charleston i Myrtle Beach, a Carolina del Sud.

Detecten un altre globus espia xinès 

El portaveu del Pentàgon, Pat Ryder, va ser l'encarregat de comunicar el passat divendres que havien detectat un globus a l'oest del continent que "no representa cap risc militar o físic per a ningú que estigui en la superfície". Ryder va assenyalar que no era la primera vegada que les autoritats detectaven un aparell d'aquest tipus en els últims anys. De fet, aquest dissabte els EUA han detectat un altre presumpte globus espia xinès sobrevolant Llatinoamèrica. "Estem veient informació d'un globus que està sobrevolant Llatinoamèrica. Es tracta d'un altre globus de vigilància xinès", han afirmat des del Pentàgon, encara que han descartat que es dirigís cap als Estats Units.