El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha posposat la visita a la Xina que tenia prevista per la setmana vinent arran de la troballa d'un globus espia xinès sobrevolant territori nord-americà. Blinken s'havia de convertir en el primer membre del gabinet del president nord-americà, Joe Biden, a visitar el país asiàtic, però les autoritats han decidit cancel·lar temporalment el viatge en espera de tenir més informació sobre el globus en qüestió. Aquest ha estat detectat a una gran altitud sobre zones de l'estat de Montana que tenen instal·lacions nuclears.

L'Administració Biden creu que acudir en aquests moments a la Xina podria enviar un missatge erroni. És per això que ha decidit posposar el viatge de manera indefinida, tal com han explicat fonts del govern americà al diari 'The Wall Street Journal'. Pequín ja ha admès que el globus és seu, però n'ha justificat el vol amb motius científics. I ha reconegut que és "lamentable" que un objecte aeri hagi entrat en espai aeri nord-americà per "forces que s'escapen al control". El govern xinès també ha demanat a Washington que "no sobredimensioni" l'assumpte. "No tenim cap intenció de violar l'espai aeri o la sobirania d'altres països", ha indicat Mao Ning, portaveu del Ministeri d'Exteriors del país asiàtic.

"El globus és de la Xina i és de naturalesa civil, utilitzat per a investigació científica, com a assumptes meteorològics", ha afirmat el portaveu del Ministeri d'Exteriors xinès. Ell també ha indicat que "després de veure's afectat per vents de l'oest i davant la limitació de la seva capacitat de control, es va desviar greument de la seva ruta programada". El globus ha estat localitzat a principis d'aquesta setmana sobre el territori de Montana, on es troben diversos magatzems de míssils intercontinentals. Val a dir que les autoritats ja han descartat que pugui ser una amenaça "física o militar" per a la població.

El Pentàgon afirma que el globus xinès continua sobre els EUA i avança cap a l'est

El Pentàgon ha confirmat aquest divendres que el "globus espia" xinès continua volant sobre els Estats Units i que està avançant en direcció est. El portaveu del Pentàgon, el general Pat Ryder, ha informat en roda de premsa que el globus és a 6.000 peus de la superfície (1.828 metres) i que el Comando de Defensa Aeroespacial d'Amèrica del Nord (NORAD, en anglès) està atent als seus moviments. 

Els republicans critiquen durament els fets

Finalment, escau esmentar que incidents d'aquest tipus ja s'han registrat anteriorment. Però els republicans han criticat durament els fets i han afirmat que es tracta d'una mostra clara que la Xina "no ha incorregut en un canvi en la seva política exterior" malgrat mostrar un aparent aperturisme respecte als Estats Units.