Nou atemptat al Japó, aquest cop no més que un ensurt. El primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha hagut de ser evacuat durant un acte públic després que s'hagi registrat una explosió. El mandatari n'ha pogut sortir il·lès, sense rebre l'impacte de l'artefacte explosiu, i ha estat retirat del lloc immediatament pels serveis de seguretat, segons informa EFE. Per contra, les autoritats han detingut immediatament el presumpte responsable del llançament d'un objecte cilíndric que ha estellat de forma similar a una bomba de fum, i que diversos testimonis han pogut presenciar en directe.

Kishida acabava de començar el seu discurs quan s'ha observat el llançament de l'objecte. A les imatges de l'escena, gravades pel mitjà públic japonès NHK, es pot veure com un grup de cinc policies immobilitzen el sospitós, mentre el públic fuig de la zona entre crits. Després de l'ensurt, el primer ministre ha afirmat que s'ha produït una "forta detonació" a l'indret, i ha confirmat que la policia està investigant els fets. "M'agradaria demanar disculpes per preocupar molta gent i causar-los problemes", ha afegit, segons la BBC.

L'incident ha tingut lloc al voltant de les 11.30 hora local (4.30 hora catalana) mentre Kishida estava visitant el port de Saikazaki de la ciutat de Wakayama, a l'oest del país. Es tractava d'un acte públic, en què el primer ministre havia de donar un discurs de suport a la campanya electoral d'un dels candidats de la seva formació, el Partit Liberal Democràtic (PLD). Malgrat l'ensurt, Kishida no alterarà la seva agenda pública d'aquest dissabte, en què tenia previstos dos altres discursos. El Japó es troba immers en una campanya electoral (el pròxim 23 d'abril hi ha eleccions parcials) en què el PLD espera aconseguir resultats claus per mantenir la seva bona tendència i consolidar-se al poder.

Amb el rerefons de Shinzo Abe

El Japó és generalment un país tranquil i amb un índex de criminalitat molt baixa, però no és el primer cop que es produeix un atemptat d'aquest tipus. De fet, fa menys d'un any l'aleshores primer ministre japonès Shinzo Abe va ser la víctima d'un tiroteig mentre participava, també, en un acte electoral a la ciutat de Nara. El mandatari va acabar morint després que un home li disparés amb una escopeta de fabricació casolana. El sospitós, un home de 40 anys, va ser detingut, i l'incident va sacsejar profundament el país. De fet, Shinzo Abe també era membre del Partit Liberal Democràtic, i la seva formació va acabar aconseguint revalidar la seva majoria només uns dies després en unes eleccions marcades pel magnicidi.