L'alternativa a la ultradreta assumeix la derrota després de les generals italianes. El líder del Partit Demòcrata (PD), el progressista Enrico Letta, ha anunciat aquest dilluns que dimitirà del seu càrrec quan la formació trobi qui el substitueixi en el proper Congrés el març de l'any que ve. Així, el candidat que tenia per objectiu frenar l'ascens dels Germans d'Itàlia (FdI), només ha obtingut el 19,2% dels vota, davant la majoria absoluta de la coalició ultradretana liderada per Giorgia Meloni. En declaracions després de fer-se públic el debacle, Letta ha lamentat que el proper Congrés del demòcrates haurà de servir per una "profunda reflexió sobre què és el PD i que vol ser, un nou PD que està a l'altura del desafiament que tenim enfronti".

"No permetrem que Itàlia surti del cor d'Europa"

Després d'admetre la derrota davant la ultradreta, Letta ha promès que la seva oposició serà "dura i intransigent" i que no permetran que "Itàlia surti del cor d'Europa i dels valors europeus". El líder socialdemòcrata, que va prendre les regnes del PD fa poc més d'un any, ha reconegut que "els italians han triat clarament, han triat la dreta i hi haurà un Govern de dretes. És un dia trist per a Itàlia, per a Europa i ens esperen dies durs. Hem lluitat de totes les maneres possibles per a evitar això, pels nostres valors i per una idea d'Itàlia i del nostre futur", ha afirmat.

La ultradreta s'imposa a Itàlia

La coalició de la dreta, formada per Germans d'Itàlia (FdI), Lliga i Forza Itàlia (FI), ha arrasat en les eleccions generals celebrades diumenge amb el 44,1% dels vots, mentre que els ultradretans de FdI de Giorgia Meloni són el partit més votat del país amb el 26,2%, el que implica que serà ella l'encarregada de formar Govern. Una de les dades més esperades al tancament de les escoles era la de l'abstenció, ja que es preveia àmplia i així ha estat: un 35% dels italians no han acudit a les urnes, una xifra que es converteix en la més alta a la història dels comicis generals italians, en superar el 27% del 2018. En particular s'ha notat una baixada del vot al sud, on no obstant Conte i el M5S han obtingut els seus millors resultats, amb més del 40 % dels vots de Nàpols, a causa de la seva lluita per mantenir algunes mesures socials, com la renda de ciutadania per a les persones més vulnerables.