Més pistes de l'horror viscut a Mariúpol en la invasió russa. L'ajuntament d'aquesta ciutat portuària, que va resistir durant setmanes el setge més brutal de l'exèrcit rus a Ucraïna, ha denunciat avui que més de 10.000 residents que l'habitaven es troben reclosos en presons de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, a l'est del país, després que els russos prenguessin el control del municipi. "Civils pacífics han estat detinguts pels ocupants i enviats a camps de detenció. Es té coneixement de quatre d'aquestes presons: dues a Olenivka, el centre de detenció de Donetsk i Makiivka", han indicat les autoritats locals en un missatge en Telegram recollit per les agències Ukrinform i Unian. Han precisat que "la gent està retinguda en condicions terribles i inhumanes, com en un camp de concentració, tancats en cel·les estretes de 2 per 3 metres amb 10 persones".

"Com en un camp de concentració"

Destrucció, repressió, deportacions forçadescadàvers en fosses, fam i trampes per caçar coloms, disenteria i, ara, camps de detenció per a civils. Això és el que ha quedat de Mariúpol després de 80 dies de bombardejos russos, en la conquesta més simbòlica i potser la més important que han fet en la invasió d'Ucraïna. Segons l'Ajuntament de Mariúpol, els detinguts tancats a les presons de Donetsk amb prou feines reben aigua i menjar, no surten a l'exterior, no tenen accés a atenció mèdica i "són sotmesos a diverses formes de tortura, des de psicològica fins a física". L'alcalde de Mariúpol, Vadim Boychenko, ha fet una crida a la Creu Roja Internacional i a l'ONU a "aturar la detenció il·legal de civils a la ciutat", a "utilitzar totes les eines possibles per a obtenir llistes de presos" i a assegurar-se que les condicions de la seva estada siguin "dignes". Ha fet una crida, a més, a "treballar junts per a l'alliberament de tots els residents de Mariúpol". Tot i que la informació provingui de les autoritats que manaven a la ciutat abans de ser ocupada, diversos mitjans han pogut verificar i recopilar dades sobre l'existència de camps de filtració i deportacions forçoses de famílies ucraïneses als indrets més remots de la Federació russa. De fet, el tinent d'alcalde va denunciar ara fa un mes que els civils 'filtrats' de Mariúpol estan sent deportats a Sibèria.

Filtrats i deportats a Sibèria

En conversa amb ElNacional.cat, el tinent d'alcalde de Mariúpol, Sergyi Orlov, va detallar les deportacions russes cap a Sibèria: "Rússia ha bloquejat els corredors humanitaris, no hi ha organitzacions internacionals allà, no hi poden arribar. Ni creu Roja, ni Càritas, ni res. Rússia no deixa entrar a ningú i continua amb les deportacions. Segurament hi ha crims de guerra i genocidis, però no ho podem saber des d'aquí. Més de 7.000 persones han estat ja deportades a Sibèria", detalla. Sibèria. Preguntem quin podria ser l'interès de Rússia per deportar ucraïnesos a Sibèria o altres zones remotes del país. "A la ciutat no hi ha futur, viuen dia a dia perquè es fa impossible pensar en un futur. És impossible marxar cap a Ucraïna, per això deporten gent cap a Rússia, perquè a Mariúpol no s'hi pot viure". Pausa llarga. "Rússia vol destruir Ucraïna com a nació. No vol que existeixi gent d'aquí. Per tant, estan portant gent de Mariúpol a Sibèria només perquè ens volen destruir", explica amb frustració. "Diuen que cal que visquis a Rússia, que ho oblidis tot. No hi ha aigua ni electricitat i envien furgonetes amb pantalles i propaganda. Durant tot el dia. Imagina't tot el dia sentint notícies falses sobre Ucraïna, sobre Rússia...". "Ens volen destruir, no és segur ser ucraïnès. Allà, et mors, te'n vas a la presó o et porten a Rússia", va explicar.