Quan una persona arriba en un camp de filtració li poden demanar, per exemple, que es tregui la samarreta o la brusa que porta a sobre. Si tenen blaus a les espatlles, podrien ser franctiradors. Això és el que explica Olena, una dona de 60 anys que feia tres setmanes que vivia al carrer quan va ser interrogada. Però d'històries com aquesta, n'hi ha diverses entre els refugiats ucraïnesos que aconsegueixen arribar fins a Geòrgia. Concretament, aquesta arriba des del camp de filtració de Nikolske, una ciutat de l'autoproclamada república popular de Donetsk. Des del començament de la invasió russa, tal com recull el The Guardian, es calcula que 20.000 ucraïnesos han arribat fins a Geòrgia i molts venien de Rússia a través de la frontera muntanyosa de Kazbegi, al nord de Geòrgia. Aquesta setmana passada, a més, s'ha sabut que Rússia estaria reclutant persones de Mariúpol per 'treballar' en aquests camps de filtració a través de l'enviament d'SMS. 

Però, per què finalment hi accedeixen? Molts ucraïnesos atrapats ara en ciutats com Mariúpol o Kherson, sota control rus, es troben que no poden fugir cap a altres parts d'Ucraïna. És aleshores quan es troben amb el dilema de quedar-se a la seva ciutat, aïllada i en molts casos sense subministraments ni aigua corrent, o bé fugir al país que ha destruït casa seva i va començar aquesta guerra, ara fa ja 110 dies. 

Què demanen per entrar a Rússia?

Tal com recull el mateix diari, per entrar a Rússia, molts ucraïnesos es veuen obligats a passar per camps de filtració, un procés pel qual són fotografiats, interrogats, se'ls prenen empremtes dactilars i s'examina el contingut dels seus telèfons. Als homes se'ls obliga a quedar-se en roba interior, a la recerca de tatuatges que puguin revelar un vincle amb grups nacionalistes ucraïnesos. A tots se'ls pregunta si ells o algú que coneixen han servit a l'exèrcit ucraïnès. 

Olena confessa un altre record sobre el camp. Un guàrdia interrogava un home al seu costat i li van trobar un clauer amb la imatge de l'escut d'armes d'Ucraïna. Després, quatre guàrdies el van colpejar de manera salvatge amb porres, puntades de peu al cap i el van fer fora amb temperatures sota zero, sense abric i sense res. 

Són diversos els camps de filtració que s'han establert a l'autoproclamada república de Donetsk: Novoazovsk, Mangush, Bezimenne i Nikolske. Els ucraïnesos que fugen de Mariúpol en autobús, normalment arriben sense saber-ho perquè els han dit que anirien a ciutats controlades per Ucraïna. Després, no se'ls permet però sortir de la ciutat. Les estades en aquests camps de filtració, normalment, acaben de dues maneres: amb un 'aprovat' i, per tant, amb l'entrega d'un paper segellat amb la data de la filtració o bé s'acaba detingut, a l'espera de nous interrogatoris. 

On se situen aquests campaments?

Aquests campaments, segons destaca el mateix rotatiu, ocupen escoles, pavellons culturals o esportius i altres edificis públics.

 

Imatge principal: soldats russos a l'entrada de Mariúpol, ciutat controlada ara per les tropes de Moscou / Efe