Situació complicada a Mariúpol on els ciutadans segueixen sense aigua, llum i gas. Ara, per afegir-hi més problemes, alguns metges destaquen que podria haver-hi un brot de còlera. Metges i serveis d'intel·ligència han advertit sobre un possible brot de malalties infeccioses extremadament perilloses a Mariúpol, ocupada ara per Rússia. Còlera, disenteria i altres malalties que podrien provocar la mort de milers de ciutadans a finals d'any.

"La situació epidèmica està empitjorant cada dia. Enterraments massius per tota la ciutat, més pluja i augment de les temperatures. Com a resultat, un augment massiu de malalties infeccioses. La disenteria, el còlera i altres malalties infeccioses podrien matar uns 10.000 residents de Mariúpol a finals d'any. Això és el que diuen els nostres metges avui i ho confirma la intel·ligència britànica. Per tant, és necessari unir les missions internacionals de la Creu Roja i l'ONU per crear corredors verds sostenibles per començar l'evacuació massiva de persones de la ciutat, no és tard encara", ha dit l'alcalde de Mariúpol, Vadym Boychenko.

Cues per aconseguir aigua i menjar

Prop del centre comercial Metro, les tropes russes continuen repartint ajuda humanitària i kits de menjar. Però, malauradament, no són suficients per a tots els residents. Centenars de persones es veuen obligades a fer cua sota el sol, amb temperatures properes als 31 graus aquests dies, per rebre una mica de menjar i aigua. Personal de l'Ajuntament de Mariúpol recorden que la ciutat encara no té subministraments i que, per tant, aquesta és l'única font d'aigua potable o productes alimentaris que entren a la ciutat. La majoria de residents que continuen encara atrapats a la ciutat portuària tenen diàriament unes proves físiques complicades de superar. Fonts de l'Ajuntament denuncien que les tropes russes han convertit Mariúpol en un gueto amb les seves accions. "Per a ells, la vida no val res i no importa com funcioni la seva propaganda. La verdadera actitud es manifesta en acció".

colas conseguir agua mariupol cedida ayuntamiento mariupol
Cues de gent per aconseguir aigua i menjar a Mariúpol, sota el sol / Cedida Ajuntament Mariúpol

Kits d'ajuda insuficients

No se sap del cert quants civils podrien haver mort a la ciutat, però les xifres oscil·len entre 22.000 o 24.000. Tampoc es tenen xifres exactes de quantes persones queden dins la ciutat, tot i que l'Ajuntament de Mariúpol, creu que podrien ser unes 150.000 persones. Ara, els cossos enterrats o mal enterrats podrien ser l'origen del focus de noves epidèmies a la ciutat, un fet que preocupa als metges i experts. 

Tal com explicava el tinent d'alcalde de la ciutat de Mariúpol, Sergiy Orlov, són habituals les cues per aconseguir aliments i les baralles entre els mateixos ciutadans per la impossibilitat de fer-ho. L'ajuda és escassa, ens repeteix. En conversa amb ElNacional.cat, destaca que cada dia es reparteixen entre 100 i 200 caixes de menjar per a totes les persones que, incansablement, s'acosten cada dia al punt de trobada. Com es pot veure a les imatges, aquestes caixes d'aliments són insuficients. Cal recordar que l'única ajuda humanitària que arriba a la ciutat ve de Rússia. A Mariúpol no hi pot entrar ni la Creu Roja, ni Càritas, ni cap organització. "Pensa que hi ha unes 150.000 persones encara a Mariúpol, més o menys. I només unes 100 o 200 caixes de menjar per dia. No és suficient, la gent es baralla pel menjar".

 

 

Imatge principal: municipi de Butxa, dos mesos després / Efe