Milers d'ucraïnesos es troben retinguts en camps de detenció en llocs remots de Rússia. Així ho ha destapat la investigació del periodista Dean Kirby per iNews. Segons documents del Kremlin als quals ha tingut accés el mitjà, les sospites del govern de Kíiv i d'organitzacions prodrets com ara Human Rights Watch serien certes: ciutadans ucraïnesos, entre ells civils supervivents del setge de Mariúpol, haurien estat repartits entre 66 camps russos, alguns d'ells a uns 9.000 quilòmetres del seu lloc d'origen. La informació destapada indica que el règim de Vladímir Putin estaria fent servir, entre altres instal·lacions, antics sanatoris mentals de l'època soviètica situats en zones com Sibèria, el Caucas, el Cercle Polar Àrtic i l'Extrem Orient, per detenir-hi les persones capturades en la guerra, entre ells molts infants. La investigació també assegura que diverses organitzacions a Rússia treballen clandestinament per alliberar aquestes persones, acollint-les a cases de particulars i facilitant-los el retorn a Ucraïna. Segons aquestes fonts, l'Estat rus estaria obligant els detinguts, els quals anomenen 'refugiats', a fer feina de manera forçosa.

66 camps a Rússia

Segons ha pogut saber iNews, "els oficials de Vladímir Putin segueixen les ordres del Kremlin de dispersar" nacionals ucraïnesos en 'punts d'allotjament temporal' repartits arreu de Rússia. Aquests "inclouen dotzenes de sanatoris i antics campaments d'estiu infantils, almenys un 'centre d'educació patriòtica' i fins i tot un antic abocador d'armes químiques", assegura la investigació. El mitjà ha pogut corroborar la presència de "6.250 persones en 38 dels camps, inclosos 621 nens. Plens, els 66 camps podrien allotjar unes 10.800 persones, incloent-hi 1.000 nens, i un terç d'aquests camps contenen ciutadans de Mariúpol", asseguren. Alguns d'aquests camps estarien buits, però preparats a l'espera de més ucraïnesos 'evacuats'. Les persones retingudes en els centres ho tindrien molt difícil per retornar a Ucraïna, principalment per la seva "llunyania, falta de diners, telèfons o documentació", indiquen. A banda dels documents destapats, el fet que el govern de Putin tenia la intenció de repoblar zones del país amb ciutadans forçosament desplaçats no és cap secret. Ara fa unes setmanes, el Kremlin va instaurar un decret segons el qual deien que esperen "acollir" més de 95.000 persones a causa del conflicte amb el país veí.

Camps a Ucraïna

Malgrat les circumstàncies, la informació sobre la suposada creació de 'camps de filtració' a Ucraïna és cada cop més clara. Un assessor de l'alcaldia de l'assetjada ciutat de Mariúpol, Petro Andriuxenko, ha compartit informació sobre les condicions en un dels recintes on l'exèrcit rus estaria retenint civils ucraïnesos per identificar-los, registrar-los, intimidar-los, i fins i tot deportar-los a zones remotes de la Federació Russa. Més concretament, el polític ha difós tres vídeos en el seu compte de Telegram on es veu l'interior d'una escola a Bezimenne, municipi ocupat situat a uns trenta quilòmetres de Mariúpol, on hi hauria retinguts uns 2.000 homes. L'assessor ha qualificat d'"autèntic gueto" la zona després de l'entrada de les forces russes, tant per la destrucció física de la ciutat com pel règim de terror al qual està sotmesa la població que hi queda. Andriuxenko destaca, entre altres coses, el fet que els detinguts han de dormir a terra en condicions antihigièniques, no reben assistència mèdica, i han de compartir una sola aixeta amb aigua freda.