L'assessor de l'alcalde de Mariúpol ha informat aquest divendres de la troballa d'una altra fossa comuna amb més de cent cossos, alhora que ha indicat que les exhumacions en aquesta ciutat portuària ucraïnesa han quedat paralitzades definitivament. "Tristes troballes cada setmana. Una nova fossa comuna sota les runes al marge esquerre. Carrer Kievskaya, 53. Un cop més, més de cent cossos de persones des de finals de febrer", ha escrit Petró Andryushchenko en un missatge a Telegram, recollit per l'agència Unian. Ha assenyalat que "els ocupants retiren la runa dels voltants i, de nou, no es parla de tornar-los a enterrar" i ha afegit que "la gent de fet segueix vivint en criptes". "Les exhumacions en realitat estan paralitzades. Les autoritats d'ocupació estan tan obstinades a crear una imatge de recuperació que no arriben a tornar a enterrar. Les tombes de carrer temporals s'estan convertint a poc a poc en permanents", ha assenyalat.

Els nens morts a la guerra

La invasió d'Ucraïna per l'exèrcit rus ja ha matat almenys 343 nens al país, i 635 han resultat amb ferides de diversa consideració, ha informat aquest divendres l'Oficina del Fiscal General d'Ucraïna al canal de Telegram. Més de 978 nens s'han vist afectats a Ucraïna com a resultat d'una agressió armada a gran escala per part de la Federació Russa. Segons la informació oficial proporcionada pels fiscals de menors, 343 nens han mort i més de 635 han resultat ferits”, assenyala l'informe. La majoria dels afectats es van registrar a la regió de Donetsk, a l'est del país, on se n'han comptabilitzat 339 i a la de Khàrkiv, que inclou la segona ciutat del país, on n'hi va haver 185. A Kíiv i la seva regió se n'han comptabilitzat 116; a la veïna Txernígov 68; a Lugansk (est), 61; la meridional regió de Mykolaiv en va registrar 53, ia les ocupades pels russos Xerson, 52 i Zaporiyia, 31, totes dues al sud del país.

Zelenski ofereix energia ucraïnesa

El president d'Ucraïna Volodimir Zelenski ha assenyalat que l'exportació d'energia elèctrica ucraïnesa a la Unió Europea (UE) pot compensar part del gas rus consumit pels europeus i que ha deixat de subministrar Moscou. En un missatge de vídeo emès aquesta nit passada i que reprodueixen les agència locals, Zelenski s'ha referit a l'acord a què Kíiv ha arribat amb la UE per exportar energia elèctrica. Hi ha hagut "un altre pas significatiu en el nostre acostament a la Unió Europea: Ucraïna va llançar una important exportació d'electricitat al territori de la UE, a través de Romania", ha explicat el mandatari ucraïnès.

"I aquesta és només la primera etapa. Ens estem preparant per augmentar el subministrament", ha anunciat. "Gràcies a l'electricitat ucraïnesa, una part significativa del gas rus consumit pels europeus pot ser reemplaçat. I això no implica només una qüestió d'ingressos per exportacions per a nosaltres, també és una qüestió de seguretat per a tot Europa", ha afegit. També ha recordat que Ucraïna "es va unir al sistema energètic comú de la UE ja després del començament de la guerra. Ucraïna està fent coses que semblaven impossibles".