El grup terrorista Daesh ha irromput al Sinaí, i ha assassinat 5 soldats egipcis aquest dimecres en el que ja és el segon atac mortal en una setmana a la península, tant desèrtica com muntanyosa. Els soldats estaven en un lloc de vigilància que els gihadistes han intentat destruir amb violència. En els enfrontaments han mort 7 terroristes. En resposta a l'atac l'exèrcit egipci ha fet incursions aèries, en les quals haurien abatut 16 gihadistes, i haurien destruït diverses instal·lacions, segons informa l'agència britànica Reuters.

Segon incident

 

Al marge d'aquests atacs mortals, hi ha hagut altres mostres de tensió a la zona. Quatre persones han resultat ferides quan homes armats han obert foc a un lloc de seguretat a la costa del nord-est del Sinaí, a pocs quilòmetres de la frontera amb la Franja de Gaza. Egipte, que no va voler incorporar la Franja al seu territori encara que en els tractats de pau amb Israel se li va oferir aquesta possibilitat, té frontera amb ella.

Sinai peninsula map
Sinai peninsula map

Les morts d'avui s'han produït després d'una emboscada que es va produir el 7 de maig en un punt de control al Sinaí, en què el Daesh va matar 11 soldats egipcis, en el que va ser un dels atacs més mortals dels darrers anys. La franquícia del Daesh al Sinaí, que és coneguda com a Wilayat Sina, és reduïda en comparació amb altres zones del món com el Sahel, Moçambic o l'Afganistan. Però té un gran risc, perquè el Sinaí, que és el punt que uneix Àfrica i Àsia, és un enclavament estratègic. És una península que limita amb el canal del Suez (via marítima de primer ordre en el tràfic internacional de mercaderies), amb el Mediterrani, el mar Roig i l'estratègic golf d'Aqaba; la ja citada Franja de Gaza i finalment el desert del Neguev israelià. 

Milícies tribals

El Sinaí va començar a veure l'entrada de gihadistes el 2011 arran de la Primavera Àrab que es va viure a Egipte i l'enderrocament del president Hosni Mubarak. Van aparèixer milícies tribals coincidint amb el col·lapse de la policia egípcia que s'hi va produir. A excepció de la costa de la península, a l'interior de la península hi ha vida tribal, que no participa de la identitat nacional egípcia. El principal teatre d'operacions del Daesh és al nord del Sinaí, i és especialment problemàtica la localitat costanera d'Al Arish, a pocs quilòmetres de la frontera amb Gaza. 

La superfície del Sinaí és de 58.842 km², i la seva població és aproximadament de 65.000 habitants, majoritàriament beduïns. Fins ben entrat el segle XX, els beduïns es van oposar a la influència d'altres governs i administracions.