La guerra ha entrat en la seva fase més delicada i mortífera per a la resistència ucraïnesa. 100 dies després de l'inici de la invasió, el president, Volodímir Zelenski, ha reconegut que Moscou controla un 20% del territori. Amb tot, de moment no hi ha res decidit, i l'OTAN creu fermament que Ucraïna podria guanyar la guerra. El govern de Kíiv, però, creu que el conflicte es troba en un punt decisiu, i que l'assistència internacional és en aquests moments la clau per repel·lir els atacs russos. És per això que aquest divendres, amb motiu dels cent primers dies de conflicte, el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmytro Kuleba, ha llistat els tres elements clau perquè el país guanyi la guerra: sancions al Kremlin, armament, i entrar a la UE.

100 dies després de l'esclat de la guerra, ha explicat avui Kuleba, "Els principals pilars per a la nostra victòria continuen sent els mateixos: màxima pressió sancionadora sobre Rússia, subministrament de les armes necessàries i concessió a Ucraïna de l'estatus de candidat en el camí cap a la plena adhesió a la UE", assenyala el comunicat, recollit per l'agència Ukrinform i Efe. En el text, subratlla que "per aturar els crims de Rússia contra el poble ucraïnès", la destrucció de l'economia ucraïnesa i "el xantatge al món sencer" amb una crisi alimentària, "ha de continuar el suport constant a Ucraïna". "L'assistència al nostre Estat és avui la millor inversió en pau i desenvolupament sostenible de tota la humanitat", ha agregat. Segons el ministeri, durant els cent dies de guerra "el Kremlin no ha aconseguit el seu principal objectiu: la conquesta d'Ucraïna".

Sancions

Per contra, "Rússia s'ha convertit en l'Estat més sancionat del món, i les seves activitats en les organitzacions internacionals i la seva participació en esdeveniments internacionals s'han vist significativament restringides o suspeses", ha indicat Kuleba. "L'Exèrcit ucraïnès està resistint valentament i ha alliberat territoris en diverses regions. Ucraïna està decidida a assolir una victòria completa sobre l'invasor rus", afegeix. El règim del president rus, Vladímir Putin, "ha de perdre tota influència en el món i la seva capacitat de dur a terme agressions externes, fer operacions d'informació i psicològiques, estendre la corrupció i manipular la història i la cultura per a protegir els seus interessos agressius", ha matisat. El Ministeri d'Afers exteriors d'Ucraïna ha aprofitat per fer una crida a la comunitat internacional perquè doni suport a la creació d'un Tribunal Especial que investigui els crims de guerra. "Els criminals russos han de ser portats davant el Tribunal de la mateixa manera que es va fer amb els dirigents de l'Alemanya nazi", afegeix. El ministeri ha expressat així mateix la seva confiança que la victòria d'Ucraïna en la guerra sigui un impuls per a la renovació de l'arquitectura general de la seguretat mundial i la creació de mecanismes eficaços "que impedeixin la repetició de l'agressió russa o de qualsevol altra agressió internacional".

Armament i entrar a la UE

Pel que fa a l'armament que Kíiv considera essencial per guanyar la guerra, fa setmanes que insisteixen en la necessitat de rebre molt ràpidament artilleria pesant autopropulsada i sistemes de defensa aèria per repel·lir els forts atacs russos, en comptes d'armes lleugeres i de curt abast. Pel que fa a l'entrada a la Unió Europea, Kuleba te l'esperança que la decisió per aconseguir l'estatus de país candidat es prengui a la propera cimera europea, el 23 i 24 de juny. Es tracta d'ancorar Ucraïna en el projecte d'integració europeu, ha afirmat el ministre i va matisar que "és obvi" que l'estatus de país candidat "no implica ser membre de manera immediata," sinó que suposa "fixar legalment" Kíiv en el procés d'adhesió. La mateixa consideració com a país candidat porta entre 15 i 18 mesos des que se sol·licita fins que s'estudia per part dels socis comunitaris. Alguns països europeus, però, fa temps que van demanar agilitzar els tràmits i que es fes una setmana després de la sol·licitud. Una vegada s'obren les negociacions i s'entra en una etapa de preadhesió no hi ha un període de temps establert per a entrar a la UE, i s'allarga, més o menys, en funció de com es desenvolupin les negociacions que es firmen al Tractat d'Adhesió. Si finalment la Comissió decideix facilitar el tràmit per considerar-los aspirants, agilitzaran part del recorregut, però el Tractat d'Adhesió acostuma a tardar diversos anys. L'últim país en unir-se la UE va ser Croàcia, l'any 2013, després de gairebé una dècada com a candidat.