Ucraïna s'ha mostrat decebuda per les armes que li envia Espanya, i ha advertit que només donen "per 2 hores de combat". L'ambaixador d'Ucraïna, Serhii Pohoreltsev, s'ha expressat en aquests termes i ha plantejat el problema. "Estem agraïts, però no podem dir que estem satisfets", ha declarat durant la commemoració dels 100 dies des que va començar la invasió russa del seu país, el 24 de febrer. Espanya ha enviat fins ara 200 tones d'ajuda militar, però es tracta de material de poc abast. El material que Espanya ha tramitat són especialment armes d'ús fàcil que no necessiten instrucció, i que estaven emmagatzemades com a reserves estratègiques. Entre elles hi havia llançagranades anticarro del model C90, amb un abast de 350 metres, així com metralladores lleugeres i munició.

Pohoreltsev ha sol·licitat que Espanya li trameti tancs Leopard, com fan altres països, així com obusos de 155 mm, i morters de 120 mm. En canvi, no veu prioritàries les negociacions per acollir instructors militars espanyols perquè ensenyin el funcionament dels tancs a les forces ucraïneses. "El tema està sobre la taula i hi ha bona voluntat del Govern espanyol i del Ministeri de Defensa sobre l'enviament d'instructors per ensenyar el funcionament d'aquests tancs. De voluntat n'hi ha, hi ha la possibilitat, però l'important són els tancs", ha reiterat.

"No sol·licitem res que Espanya no pugui aportar", ha afegit l'ambaixador ucraïnès, abans de lamentar que, segons els estudis que estudia la missió diplomàtica, Espanya registra "un dels menors índexs d'ajuda a Ucraïna en relació amb el pressupost militar". L'ambaixador ha confirmat que el conflicte, cent dies després del seu inici, ha entrat en una "fase de guerra duradora" en la qual Rússia ja ha ocupat amb èxit "un 20% del país" i ha destruït "un 30% de les infraestructures". El diplomàtic ha expressat la seva satisfacció perquè s'ha atorgat l'estatus de protecció temporal a 116.000 dels 140.000 refugiats ucraïnesos que es van traslladar a Espanya des del començament de la guerra i que se sumen als 120.000 que ja residien al país fins a l'esclat del conflicte. “El procés ha estat ben organitzat”, ha manifestat.

Mentrestant, el president d'Ucraïna ha reflexionat sobre els 100 dies de guerra. Volodímir Zelenski ha compartit un missatge aquest divendres a les seves xarxes socials fent-se ressò del vídeo que va penjar des dels carrers de Kíiv tot just a l'inici de la invasió per demostrar que no havia fugit. Al febrer, aquelles imatges van fer la volta al món, i les seves paraules, "som aquí", van simbolitzar la fortalesa de la resistència ucraïnesa i les ganes de defensar-se de l'invasor en un missatge esperançador. Cent dies després, i amb un teatre d'operacions totalment diferent del que van començar, Zelenski ha tornat a reunir el seu equip per reafirmar el seu convenciment que "la victòria serà nostra".