Vadim Xiximarin, el primer presoner rus jutjat per crims de guerra a Ucraïna, ha estat condemnat a cadena perpètua per la justícia ucraïnesa. El jove soldat, de només 21 anys, ha argumentat el tribunal, va disparar a un civil que anava amb bicicleta i desarmat. La víctima, un home de 62 anys, Alexandre Xelipov, no havia mostrat cap mena d'agressivitat. Fa tres dies, i després de declarar-se culpable, Xiximarin es va dirigir a la vídua de la seva víctima, per demanar-li disculpes: "Entenc que no em podràs perdonar, però et demano perdó", li va confessar, exposant que va actuar seguint ordres dels seus superiors. Divendres 20 de maig, la Fiscalia ucraïnesa ja demanava cadena perpètua per al militar, el primer acusat de crims de guerra, fet que el Tribunal ha acabat acceptant.

Ràfega amb una metralladora 

Els fets van tenir lloc el passat 28 de febrer, quan tot just Vladímir Putin havia ordenat la invasió d'Ucraïna. Segons el relat de la Fiscalia, Xiximarin formava part d'una columna que va ser atacada per les forces de la resistència en la primera setmana de guerra, i que es va desbandar. L'acusat, juntament amb quatre soldats més, va fugir en un vehicle robat a punta de pistola, fins a arribar a Txupàkhivka. És allà on van descobrir la víctima, que anava en bicicleta i parlava per telèfon, a qui haurien decidit matar per evitar que els delatés. Així Xiximarin hauria disparat una ràfega amb una metralladora Kalàixnikov a través de la finestra oberta del cotxe. L'home va morir desarmat d'un tret al cap, a pocs metres de casa seva.

Aquest només és el primer de molts crims de guerra que estan sent investigats pels tribunals ucraïnesos mentre Moscou nega que les tropes del Kremlin hagin actuat contra civils. Kíiv, en canvi, xifra en 11.000 aquesta mena de crims, que s'haurien produït d'ençà que va esclatar la guerra. Per això, aquest judici s'entén com una oportunitat per a Ucraïna per poder demostrar que un soldat rus va matar un civil desarmat sense tenir en compte el que es coneix com a normes de la guerra. Mentrestant, Putin, a través del seu portaveu, assegurava que desconeixia aquest cas.

Sense perdó de la vídua 

L'advocat de Xiximarin va exposar divendres que ell només va arribar a disparar després d'haver-se negat en dues ocasions, actuant per la seva pròpia seguretat, contràriament al que denunciava la Fiscalia. Va ser en aquest moment quan la vídua de Xelipov es va enfrontar a l'assassí del seu marit: "Explica'm si us plau, per què heu vingut (els russos) aquí? Per protegir-nos?", va implorar. "Protegir-nos de qui? Em vau protegir el meu marit quan el vau matar?", va continuar la dona, visiblement afectada. Davant aquestes preguntes, Xiximarin no va trobar-hi resposta i es va disculpar amb la dona, que no va acceptar el seu perdó.  

El judici va començar el 13 de maig a Kíiv i fins llavors, el sospitós es trobava sota custòdia de les autoritats ucraïneses a l'espera de ser jutjat. La fiscal Venediktova explicava abans del seu inici que Xiximarin va ser capturat per les forces de la resistència de la capital ucraïnesa, i el passat 4 de maig el Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU) va publicar un vídeo en el qual confessava haver disparat contra Alexandre Xelipov.