Els Estats Units han dit aquesta setmana que no enviarien armes de llarg abast a Ucraïna. El president dels EUA, Joe Biden, ha dit que no subministraran coets ni armes de llarg abast que puguin arribar a Rússia. L'objectiu és alleugerir les tensions amb Moscou sobre el possible desplegament de míssils de llarg abast que poden recórrer una distància, aproximadament, de 300 quilòmetres. Ucraïna no està gaire contenta amb el paper que l'OTAN està jugant en el conflicte amb Rússia. De fet, el ministre de Relacions Exteriors d'Ucraïna, Dmitro Kuleba, va acusar l'aliança, encara no fa ni una setmana, de "no fer literalment res" davant la guerra. Ara, Biden ha confirmat que enviarà sistemes de coets més avançats a Kíiv, una arma crítica que els líders ucraïnesos han estat demanant mentre lluiten per detenir el progrés  rus a la regió del Donbass

Els sistemes de coets d'artilleria d'abast mitjà i alta mobilitat són una part d'un nou tram de 700 milions de dòlars d'assistència de seguretat per a Ucraïna des dels EUA. Això inclou: helicòpters, sistemes d'armes antitancs, vehicles tàctics, recanvis i més, segons els alts funcionaris de l'administració. 

Biden hauria dit, en un assaig que recull el The New York Times, que la invasió russa d'Ucraïna acabarà a través de la diplomàcia, però que els Estats Units ha de proporcionar armes i municions significatives per donar-li a Ucraïna més influència a la taula de negociacions. "Per això he decidit que proporcionarem als ucraïnesos sistemes de coets i municions més avançats que permetin atacar objectius claus amb més precisió al camp de batalla", ha escrit Biden. 

La tragèdia de Severodonetsk

El paquet d'ajudes també inclou munició, radars, radars de vigilància, míssils antitancs i armes antiblindatge. La mesura es produeix després que Serhiy Gaidai, governador de la província ucraïnesa de Lugansk, digués que les forces russes havien pres el control de la major part de la ciutat oriental clau de Severodonetsk. Una ciutat que aquesta setmana s'ha dit que rep uns 200 bombardejos per hora.

L'alcalde de la ciutat, Oleksandr Striuk, ha dit que els bombardejos d'artilleria amenaçaven la vida dels milers de civils que encara es refugiaven a la ciutat en ruïnes, i que les evacuacions no són possibles. Els combats al carrer estan en marxa, i ha afegit: "La situació és molt greu i la ciutat està sent essencialment destruïda sense pietat, carrer per carrer". 

Les autoritats ucraïneses han descrit les condicions de Severodonetsk com una reminiscència de Mariúpol, la ciutat portuària que va caure el 20 de maig després de gairebé tres mesos d'atacs implacables.

La ciutat es troba a la vora del riu Siverskyi Donets, a uns 145 quilòmetres al sud de la frontera amb Rússia. El Kremlin és molt lent, però avança de manera sòlida pel territori. Com que no van poder arribar fins a Kíiv, Rússia ha canviat d'estratègia i intenta consolidar posicions al Donbass. Una gran part ja està sota control rus o prorús.

 

Imatge principal: el president dels Estats Units, Joe Biden, en una reunió / Efe