Camila Acosta, corresponsal del diari ABC a Cuba, està vivint un autèntic calvari des que van començar les protestes contra el règim caribeny. I és que la periodista ha tornat a ser detinguda la matinada d'aquest dilluns, sent ja el segon cop des que van començar les manifestacions.

La periodista ha estat retinguda unes hores fins que ha tornat a ser alliberada. "M'han deixat anar, però tenen en Víctor Manuel González, germà de Fabio Corchado Borroto, detingut a Villa Marista. La Seguretat de l'Estat està assetjant la família de Fabio perquè aquest em faci fora de casa seva. Pel que sembla volen que em planti amb tots els meus paquets a la Plaça. Això és el que s'estan buscant. Si continuen, ho tindran", ha escrit després a través de Facebook.

camila acosta facebook

Fabio Corchado Borroto està acollint Acosta a casa seva i ja ha denunciat assetjament per part de l'Estat a través del bloqueig de la seva connexió a Internet, la visita sorpresa d'un agent cubà i múltiples trucades de números desconeguts.

Acosta, que està acusada de "desordres públics", va ser detinguda el passat 12 de juliol. Poc abans, havia estat cobrint les protestes antigovernamentals que s'havien produït al país. 

Després de quatre dies al calabós, la periodista cubana va ser alliberada per passar a estar sota arrest domiciliari. Segons ha informat CubaNet, Acosta es va negar a firmar aquesta mesura, que consisteix, segons la Llei de Procediment Penal cubana, en "l'obligació de l'acusat de no sortir del seu domicili sense l'autorització de l'Instructor o del Tribunal, a no ser que sigui per assistir al seu centre de treball o estudi, en l'horari habitual, o per atendre la seva salut". Segons el mitjà, la casa estava sent vigilada per la policia les 24 hores.

Segons ha denunciat la mateixa Acosta i altres opositors, el que està fent el règim és pressionant perquè Acosta no tingui lloc on viure. Ja eI dia de la seva primera detenció va ser desallotjada per part del règim de la casa on vivia de lloguer. També van ser requisats els seus mitjans de treball (dos telèfons, dos portàtils, targetes de memòria, un disc dur, una tauleta), així com documents, llibres i 20.000 pesos cubans.

El govern espanyol ho condemna

Després de tota la polèmica que va esclatar ara fa dues setmanes, quan el govern espanyol es mostrava reticent a qualificar de dictadura el règim cubà tot i la pressió de l'oposició, aquest dimarts l'Executiu ha condemnat la detenció d'Acosta.

Concretament ha estat la portaveu, Isabel Rodríguez, que ha afirmat que Espanya defensa els Drets Humans i la llibertat de premsa. En tornar a ser preguntada per si aquestes accions haurien de fer que es consideri Cuba com una dictadura, Rodríguez ha respost: "A veure com l'hi dic, en un país en el qual s'agredeixen aquests drets no es concep la democràcia".

 

Imatge principal: la corresponsal de l''ABC' a Cuba, Camila Acosta / Foto: Camila Acosta (Facebook)