Corea del Nord ha tornat a llançar un míssil no identificat al Mar del Japó, segons ha informat Efe. És el novè llançament d'aquest tipus en vint dies i suposa un pas més en l'escalada de tensió a la regió. "L'exèrcit de la República de Corea ha detectat un míssil balístic de curt abast llançat des de la zona de Sunan, a Pionyang, Corea del Nord, cap al mar de l'Est cap a la 1:49 hora local (18:49 h a Catalunya) de dijous”, ha explicat en un comunicat l'Estat Major Conjunt sud-coreà (JCS).

És el novè llançament des del ​passat 25 de setembre, en una successió d'assajos amb els quals Corea del Nord busca posar a prova els seus sistemes d'armament nuclear tàctic en resposta a les maniobres recents d'un portaavions nord-americà en aigües de la península coreana. El líder nord-coreà, Kim Jong-un, que va reaparèixer recentment després de setmanes d'absència, ha expressat una "gran satisfacció" amb aquestes proves i també ha avisat que són "una advertència òbvia i una demostració clara" per als enemics del país. Al seu torn, el president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, ha afirmat que medita demanar als Estats Units un desplegament militar més gran a la regió si el país veí torna a fer un test nuclear.

Deu aeronaus prop de la frontera amb Corea del Sud

El llançament d'un nou míssil no identificat aquest dijous s'ha detectat després que es produís una altra alerta per la presència de deu aeronaus nord-coreanes maniobrant prop de la frontera amb Corea del Sud. Seül, en conseqüència, ha activat la maniobra de "scramble" per interceptar aeronaus que s'endinsin al seu espai aeri. Ha desplegat diversos avions, incloent-hi diversos caça bombarders F-35, però finalment no s'ha produït cap incident. 

Els avions nord-coreans s'han arribat a situar a 25 quilòmetres al nord de la Línia de Demarcació Militar (MDL) que divideix els dos països, i a 12 quilòmetres al nord de l'anomenada Línia Límit Nord (NLL), que marca la divisòria marítima entre els dos països al mar Groc. És el segon cop que avions nord-coreans volen a prop de la frontera entre els dos països.

Nou míssils en una vintena de dies

El míssil disparat avui és el novè llançament des del ​passat 25 de setembre, fet que suposa una successió d'assajos que busquen posar a prova els seus sistemes d'armament nuclear tàctic en resposta a les maniobres recents d'un portaavions nord-americà en aigües de la península coreana. Diversos analistes creuen que és probable que es produeixin nous assajos nord-coreans, incloent-hi també una nova detonació nuclear subterrània, que no es produeix des del setembre del 2017. 

Corea del Nord manté les fronteres completament tancades des de l'inici de la pandèmia, i el 2021 va aprovar un pla de modernització armamentística i s'ha negat a reprendre el diàleg amb Corea del Sud o amb Estats Units.