La Cambra de Representants dels EUA ha aprovat una resolució en la qual sol·licita formalment el vicepresident, Mike Pence, i el gabinet que invoquin l'Esmena 25 de la Constitució per destituir el president sortint, Donald Trump, contra el qual ara es prepara a impulsar un nou judici polític. Una iniciativa, no obstant això, que no pensa dur a terme Pence, de manera que s'obre la porta al segon impeachment a Trump.

Sis dies després que seguidors de Trump assaltessin el Capitoli, els congressistes han aprovat per 223 vots en favor i 205 en contra la iniciativa. En la resolució, els congressistes demanen a Pence de declarar Trump "incapaç d'executar els deures del seu càrrec i d'exercir immediatament els poders com a president en funcions".

Votació esmena 25 destitució Trump / EfeResultat de la votació en el Congrés / Efe

Negativa de Pence

Tanmateix, la votació es va convertir en un mer tràmit davant de la negativa del segon a bord de l'Administració Trump a avançar en aquesta direcció. El vicepresident Mike Pence es va anticipar a la votació en difondre hores abans una carta dirigida a la presidenta de la Cambra Baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, en la que crida a "evitar accions que dividirien i inflamarien encara més les passions del moment". "No crec que tal curs d'acció sigui en el millor interès de la nostra Nació o sigui consistent amb la nostra Constitució", assenyala el vicepresident sobre el mecanisme promogut pels demòcrates quan falten vuit dies perquè conclogui el mandat de Trump.

"La setmana passada -emfatitza Pence-, no vaig cedir a la pressió per exercir més enllà de la meva autoritat constitucional per determinar el resultat de les eleccions i ara no cediré als esforços de la Càmera de Representants per jugar jocs polítics en un moment tan seriós en la vida de la nostra nació". El vicepresident al·ludia així a les pressions de Trump perquè s'arrogués uns poders que no li corresponien sota la Constitució i interferís la sessió d'ambdues cambres del Congrés convocada per certificar la victòria de Joe Biden en els comicis de novembre passat. A la seva carta, Pence adverteix que utilitzar aquesta esmena "asseuria un terrible precedent" i es compromet a assegurar "una transició ordenada del poder".

Donald Trump Casablanca EfeDonald Trump, poc abans de la votació en el Congrés / Efe

Segon 'impeachment'

Els demòcrates buscaran aquest dimecres activar un segon impeachment i acusar a Trump del càrrec d'"incitació a la insurrecció", un esforç que ha aconseguit el suport d'almenys quatre legisladors republicans. El líder republicà del Senat, Mitch McConnell, es va mostrar satisfet per un possible judici polític contra Trump, una iniciativa que podrà ajudar a purgar el seu partit de seguidors de l'actual president

El procés iniciat en el Congrés promet obligar el Senat a sotmetre Trump a un judici polític que es desenvoluparà quan Biden ja estigui en el poder, i que per tant no tindrà com a principal objectiu la destitució del mandatari, sinó la seva possible inhabilitació per exercir futurs càrrecs polítics.

Trump va pressionar Pence

El diari The New York Times va revelar avui part d'una conversa telefònica que Trump va sostenir dimecres passat amb Pence, en un últim intent per convèncer-lo perquè revertís el resultat de les eleccions. "Pots passar a la història com un patriota", li va dir Trump a Pence, d'acord amb la versió del diari novaiorquès.

Donald Trump va trencar el seu silenci hores abans de la sessió de Congrés i va defensar com a. "totalment apropiada" la seva arenga perquè els seus seguidors marxessin cap al Capitoli. "Si llegeixes el discurs (...) la gent va pensar que el que vaig dir va ser totalment apropiat", va afirmar el mandatari.

Ja a Texas, on es va desplaçar per inspeccionar els avenços en la construcció del mur a la frontera amb Mèxic, el president va assegurar que hi ha "zero riscos" que el seu gabinet el destitueixi. "L'Esmena 25 suposa zero riscos per a mi, però li passarà factura a Joe Biden i la seva Administració. Com diu l'expressió, vés amb compte amb el que desitges", va afirmar Trump, sense aclarir a què es referia, ja que el president electe no ha arribat a demanar explícitament que s'activi aquest mecanisme. Trump va qualificar a més l'obertura del segon judici polític en contra seu com a una cosa "absolutament ridícula" i "una continuació de la caça de bruixes més gran de la història de la política".

 

matge principal: Nancy Pelosi, portaveu de la Cambrq de Representants poc abans de la votació / EFE