La presidenta de la Cambra Baixa dels EUA, Nancy Pelosi, ha anunciat aquest divendres que ha conversat amb els comandaments militars per impedir que el president, Donald Trump, pugui emprendre accions bel·licoses, inclòs l'ús d'armes nuclears, en els últims dies del seu mandat.

"Aquest matí he parlat amb el cap d'Estat Major Conjunt, Mark Milley, i hem parlat sobre les precaucions disponibles per impedir que un president inestable iniciï hostilitats militars o tingui accés als codis de llançament i l'ordre d'un atac nuclear", ha explicat Pelosi, congressista demòcrata per Califòrnia, en un memoràndum.

"La situació d'aquest president volàtil no podria ser més perillosa", ha afegit la presidenta de la Cambra de Representants, que ha assegurat que s'ha de fer "tot el possible per protegir els nord-americans d'aquest assalt insensat contra el nostre país i la nostra democràcia". Pelosi no ha indicat quin ha estat el resultat de la seva conversa amb el cap militar.

El mític 'botó vermell'

El sistema establert als Estats Units per a la decisió sobre un atac amb armes nuclears és més complicat que un "botó nuclear" i requereix que el president convenci els comandaments militars que ell és, realment, el president i ha ordenat una acció. Els "codis nuclears" esmentats en pel·lícules i novel·les no són els que permeten el llançament dels míssils, sinó els que permeten que el president tingui autoritat per ordenar l'ús d'armes nuclears.

Aquest dimecres, incitats pel president Trump amb les seves denúncies de frau electoral, milers de persones van marxar cap al Capitoli, es van enfrontar amb la Policia i van ocupar l'edifici en un aldarull per impedir que el Congrés completés la ratificació dels vots al Col·legi Electoral que van donar la victòria al demòcrata Joe Biden. Això està generant molta desconfiança cap a Trump i allò que és capaç de fer per no acceptar la seva derrota.

L'exsenador republicà de Tennessee Bob Corker, que va ser president del Comitè de Relacions Exteriors de la Cambra Alta entre 2007 i 2019, ha dit aquest divendres a una entrevista amb la cadena MSNBC que el sistema establert per a l'ús d'armes nuclears requereix la participació de funcionaris civils i oficials militars amb prou protocols per impedir l'acció descontrolada d'un president erràtic.

Des de l'assalt al Capitoli, creixen les pressions en el Congrés per a l'inici d'un segon judici polític contra Trump si el gabinet no el declara incompetent o el mandatari no renuncia a la presidència, tot plegat quan resten pocs dies de la seva Presidència.

Fotografia principal: Nancy Pelosi en un discurs en el Congrés dels EUA. / Efe