La presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, augmenta la pressió al vicepresident, Mike Pence, perquè invoqui aquest dilluns l'esmena 25 de la Constitució per destituir el president Donald Trump. Altrament, ha anunciat, iniciarà el procés legislatiu de cara a obrir un judici polític al mandatari dimarts.

"A l'hora de protegir la nostra Constitució i la nostra Democràcia, actuarem amb urgència, ja que aquest president representa una amenaça imminent per a ambdues", assenyala Pelosi en una carta als legisladors després de l'assalt al Capitoli per part de seguidors de Trump, i que es va saldar amb cinc de morts, entre ells un policia. "A mesura que passen els dies -remarca Pelosi en la missiva- l'horror de l'assalt en marxa a la nostra democràcia perpetrat per aquest president s'intensifica i amb això la necessitat immediata d'acció".

Incapacitat per governar

Aquest dilluns, Pelosi sol·licitarà a la Cambra una resolució unànime per demanar al vicepresident Pence que invoqui l'esmena 25 de la Constitució dels EUA que permet d'inhabilitar el president per incapacitat per governar. Per a això, Pence hauria de donar el pas endavant i comptar amb el suport de la meitat del gabinet presidencial, una cosa que sembla poc probable actualment.

Els demòcrates amb majoria a la Cambrat de Representants planegen un càrrec d'"incitació a la insurrecció" en contra del president dels Estats Units per obrir un nou judicit polític en contra seu, i que li convertiria en l'únic mandatari en la història d'EE. UU. jutjat en dues ocasions. Posteriorment, hauria de ser sotmès al judici pròpiament en el Senat, encara que es troba en aturada i no té previst reprendre l'activitat fins al 19 de gener, un dia abans de la presa de possessió del demòcrata Joe Biden com a president.

ASSALTANTS cAPITOLIO TRUMPISTES gtres

L'assalt al Capitoli, incitat per Donald Trump / Efe

Atès l'escàs marge de temps, diversos pesos pesants demòcrates a la Cambra han plantejat avui la possibilitat de presentar els càrrecs contra Trump, però no enviar-los al Senat fins que hagin passat els primers 100 dies de l'arribada de Biden a la Casa Blanca per no condicionar l'inici del seu mandat. Aquest escenari va ser recolzat pel representant demòcrata James Clyburn, qui va apuntar aquest diumenge d'aquesta manera es donaria a Biden "els 100 dies que necessita per posar en marxa la seva agenda, i pot ser que enviem els articles en algun moment després d'això".

Silenci de Trump

Mentrestant, continua el silenci de Donald Trump, els comptes del qual a Twitter i Facebook van ser suspesos aquest divendres per "risc d'incitar a la violència". La Casa Blanca ha informat que el seu primer acte oficial després de l'assalt al Capitoli tindrà lloc demà dimarts quan l'encara president es desplaci a Texas per visitar les tasques de construcció del mur fronterer amb Mèxic, el símbol de la seva mà dur en matèria de control migratori.