L'oposició demòcrata a la Cambra de Representants dels Estats Units ha iniciat aquest dilluns el procés per a un segon 'impeachment' o judici polític al president sortint, Donald Trump, en presentar formalment el càrrec del qual l'acusen, el d'"incitar una insurrecció" per la seva responsabilitat en l'assalt al Capitoli.

El procés aplana el camí per acusar oficialment Trump d'aquest càrrec, en una votació al ple de la Cambra de Representants que "podria arribar aquest dimecres", segons ha assegurat el congressista demòcrata Dan Kildee, un dels patrocinadors de la resolució, en declaracions a la cadena CNN.

La resolució, afegida a l'agenda de la Cambra Baixa durant una breu sessió en el ple aquest dilluns, compta ja amb 210 patrocinadors, la qual cosa pràcticament garanteix que Trump serà formalment acusat d'aquest càrrec polític una vegada que el ple voti sobre el tema. Es necessita una majoria simple de 218 vots per aprovar l'acusació contra Trump -o fins i tot menys, si hi ha absències en el ple-, i els demòcrates controlen 222 escons de la Cambra de Representants.

Iniciar el segon impeachment

L'acusació formal a la Cambra Baixa obligaria el Senat a iniciar un segon judici polític contra Trump, després del celebrat fa un any per les seves pressions a Ucraïna, però la Cambra Alta no té previst reprendre la seva activitat fins al 19 de gener, un dia abans que el president electe, Joe Biden, arribi al poder.

Els demòcrates consideren tot i així necessari sotmetre a aquest procés Trump per la seva responsabilitat en l'assalt al Capitoli, i encara que no podran destituir-lo, han inclòs en la resolució una altra conseqüència que sí que l'afectaria: la seva inhabilitació per ocupar futurs càrrecs polítics.

Última oportunitat per a Pence

Abans de votar en el ple sobre el judici polític, els demòcrates volen donar una última oportunitat al vicepresident sortint, Mike Pence, perquè intenti destituir Trump segons el procés establert en l'Esmena 25 de la Constitució.

Aquesta esmena diu que el vicepresident pot reemplaçar el president si declara per escrit, amb el suport d'una majoria del gabinet, que el mandatari "és incapaç" d'exercir el càrrec; però Pence s'ha negat fins ara a activar aquesta via i és molt improbable que ho faci.

Els demòcrates van intentar aprovar aquest dilluns per unanimitat una resolució que exigeix a Pence "utilitzar immediatament els seus poders" sota aquesta esmena, però un congressista republicà s'hi va oposar. Per tant, el ple de la Cambra Baixa planeja sotmetre aquest dimarts a votació aquesta esmena, que dona 24 hores a Pence per actuar si no vol que hi hagi un judici polític, i com no s'espera cap acció per part del vicepresident, tot apunta que votarà per acusar Trump dimecres.

Encoratjar la insurrecció

El text de la resolució per a un judici polític indica que, en encoratjar la insurrecció dels seus seguidors, Trump "va posar en greu perill la seguretat dels Estats Units i les seves institucions de Govern". "Va amenaçar la integritat del sistema democràtic, va interferir en la transició pacífica de poder, i va posar en perill una branca de Govern. Per tant, va trair la seva confiança com a president, amb els danys manifestos consegüents al poble dels Estats Units," afegeix.